Anton Lundell trollar. Foto: Bildbyrån

Skyttekungen Lundell tackar pappa för framgången

Uppdaterad
Publicerad

Hans pappa Jan vaktade målet i den finska högstaligan.

Supertalangen Anton Lundell har valt att gå motsatt väg.

19-åringen är snarare den som sänker motståndarmålvakterna.

– Pappa har alltid varit min förebild, säger han till SVT Sport. 

Det har fötts en ny stjärna under världsmästerskapet i Riga. Anton Lundell har med sina fyra mål och två assist gjort stora avtryck. 

– I Finland är Anton nummer ett. Det som är speciellt med honom är att han var vår nyckelspelare i junior-VM och nu i A-landslaget. Det är ovanligt. Han är bara 19 men uppträder som att han är mycket äldre. En smart kille som fokuserar på sin karriär, säger Iltalehti-journalisten Timo Kunnari.

19-åringen själv:

– Jag tror att det kommer från mamma och pappa. Att dom har uppfostrat mig bra. Sen kräver jag alltid mer av mig själv. Jag är bara en sån person som jobbar hårt för mina mål och litar på att mitt jobb för mig framåt, säger han. 

Han har anlag för ishockey – men kanske inte för målskyttet. Antons pappa Jan var nämligen målvakt och spelade stora delar av sin karriär i den finska högstaligan – men står även noterad för en match i Frölunda. 

– Det mesta har jag lärt mig av pappa och han har alltid varit min förebild. Han hjälper mig än i dag och vi står varandra nära. 

Men det var aldrig aktuellt att du skulle bli målvakt?

– Haha, nä. Det var inte så roligt att stå i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.