USA vann mot Finland i förlängning. Foto: TT Nyhetsbyrån

Finland föll trots upphämtningen: ”USA:s spets som avgjorde”

Uppdaterad
Publicerad

USA vann det intensiva mötet med 3–2 mot Finland. Detroit Red Wings centern Dylan Larkin klev fram och sköt in segermålet i förlängning.

– Det var USA:s extrema spets som avgjorde, säger SVT Sports expert Roger Rönnberg.

USA fick en riktig drömstart med två mål i början av den första perioden.

Brady Skjei öppnade upp målskyttet efter endast 50 sekunder efter en amerikansk spelvändning. New York Rangersbacken kunde sen med ett skott från blålinjen skicka in pucken bakom den finländska målvakten Veini Vehviläinen. Ett skott som den 22-årige VM-debutanten egentligen skulle ha tagit.

Ishockey-VM

– Varje gång man gör mål så känns det så klart bra. Det var bra skymning framför mål och jag fick en grym passning av Alex (Debrincat) som gjorde att jag kunde få iväg ett direktskott. Så all cred till honom, säger Skjei till SVT Sport.

Efter USA:s mål duggade det sedan tätt med chanser för det finländska laget. Men i stället för ett kvitteringsmål gick Vehvilainen på ännu en mina. Calgary Flames storstjärna Johnny Gaudreau satte 2–0 från ingen vinkel alls.

Pesonen med viktig reducering

Harri Pesonen satte sedan Finlands viktiga reduceringsmål. Forwarden bröt sig in på vänsterkanten och överraskade sedan med ett snyggt skott – inte helt olikt Gaudreaus. I den andra periodens slutminuter kom sedan kvitteringen. I numerärt överläge kunde Niko Ojamäki stänka in 2–2 efter en fin framspelning av Sakari Manninen.

Matchen avgjordes sedan i förlängning där Dylan Larkin klev fram och sköt in segermålet till 3–2.

– För min del var det skönt att sätta förlängningsmålet. Efter en förlust mot Slovakien i premiären känns det skönt att hämta hem lite poäng, säger Detroit Red Wings centern till SVT Sport och fortsätter:

– Vi visste att det skulle bli en tuff match och att allt skulle avgöras på uddamålet men att vinna i förlängning känns riktigt bra.

SVT Sports expert Roger Rönnberg:

– Det är några studsar som avgör, kanske USA:s extrema spets men också att målvaktsspelet i Finland inte riktigt var på den nivån som det har varit innan, säger Rönnberg.

Matchen i matchen

Det var också en match där superlöftena, Jack Hughes och Kaapo Kakko, ställdes emot varandra. Men varken USA:s 17-åring eller Finlands 18-åring noterades i poängprotokollet.

Kakko stod däremot för några mästerliga aktioner.

– Titta på honom, utbrast SVT Sports expert Staffan Kronwall.

VM

USA logo

USA

3 - 2

Finland logo

Finland

2-1, 0-1, 0-0, 1-0
Košice
Publik: 7060

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet