USA besegrade Finland i VM-semifinalen. Foto: SVT

USA till VM-final utan att imponera

Uppdaterad
Publicerad

USA nollade Finland i semifinalen av hockey-VM.

Segern skrevs till 3-0 och nu väntar VM-final för amerikanskorna.

– USA gör ingen toppmatch. Men man står för en insats som är tillräckligt bra för att vinna, säger SVT:s expert, Maria Rooth.

Den första perioden mellan USA och Finland slutade mållöst, men det var en fingervisning för hur den här matchen skulle komma att se ut.

Amerikanskorna var dominanta, vann skotten med 15-4 under första 20 minuterna och det var bara en storspelande, Anni Keisala, i målet som höll finskorna borta från ett underläge.

Carpenter inledde målskyttet

Målen skulle dock komma tidigt i den andra.

Alexandra Carpenter gav USA ledningen tidigt i mittperioden innan 19-åriga Abbey Murphy fyllde på när fyra minuter återstod av densamma.

Finland hade svårt att skapa chanser och även om underläget inte var större än två mål inför slutperioden, var det en betryggande ledning som USA kunde kontrollera.

Finskorna gav det en ärlig chans och plockade sin målvakt redan med 3,5 minut kvar att spela för att spräcka målnollan framåt. Men då ringde det i stället kort därefter bakåt när Kendall Coyne fastställde slutresultatet till 3-0.

”Ingen toppmatch”

Svenska förbundskaptenen, Ulf Lundberg, satt med i SVT:s studio under semifinalens gång. Han menar att Finland hade kunnat ge USA en ordentlig match – om man verkligen hade gått för det.

– Jag tror de finska tjejerna känner att om de hade kommit upp i en lite högre nivå hade de haft chansen.

SVT:s expert, Maria Rooth, håller med:

– Tittar vi på hela semifinalen gör USA ingen toppmatch. Men man står för en insats som är tillräckligt bra för att vinna, säger Rooth.

Den andra VM-semifinalen spelas klockan 01.00 svensk tid mellan Schweiz och Kanada. En match som SVT sänder och som du kan se i SVT1 eller på SVT Play.

VM

USA logo

USA

3 - 0

Finland logo

Finland

0-0, 2-0, 1-0
Calgary

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.