Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyskland tog sig till sin första VM-final i historien. Foto: TT

Tyskland klart för sin första VM-final

Uppdaterad
Publicerad

Tysk succé.

Landet har avancerat till sin första VM-final.

– Det är galet, jag vet inte vad jag ska säga, säger Marcel Noebels till SVT Sport.

I Tammerfors ska Tyskland spela VM-final för första gången sedan det nya slutspelsformatet infördes 1992. I förlängning i semifinalen besegrade de USA med 4–3 där tvåmålsskytten Frederik Tiffels satte det avgörande målet.

Forwarden bröt sig loss och satte pucken klockrent i krysset.

Ishockey-VM

– Det är så skönt att det är en sådan fantastisk insats som avgör, och inte ett misstag. Det här är ren och skär individuell uppvisning av Tiffels, säger SVT:s expert Håkan Loob.

– Segern är helt otrolig. Sättet som vi kom tillbaka på från 0–2, sedan från 2–3. Och övertidsmålet efter det – det är galet, säger tyska matchvinnaren Frederik Tiffels till SVT Sport.

”Vill inte komma hem tomhänt”

Tyskland har tagit tre VM-medaljer, senaste var ett silver (då som Västtyskland) 1953. Men då var det inget slutspel, utan ett gruppspel. I Tysklands första VM-final, som avgörs i morgon, väntar Kanada.

– Det här är historiskt för tysk hockey. Den här truppen har något speciellt, och jag är väldigt stolt över att vara en del av den. Jag vill inte komma hem tomhänt. Jag försöker fortfarande greppa det här. Det kommer nog att dröja tills efter finalen, innan jag har fattat det, säger Marcel Noebels som tog semifinalen till förlängning med 3–3-målet.

Finalen börjar klockan 19.20. Bronsmatchen mellan USA och Lettland startar klockan 14.20.

KLIPP: Matchhjälten: ”En obeskrivlig känsla”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

VM

USA logo

USA

3 - 4

Tyskland logo

Tyskland

2-2, 1-0, 0-1, 0-1
Nokia Arena, Tammerfors
Publik: 8011

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet