Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s tjejer gjorde som killarna och vann JVM-finalen. Foto: SVT

USA:s tjejer gjorde som killarna och vann JVM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sedan vann USA:s killar JVM-finalen mot Sverige i Scandinavium. I dag följde nationens tjejer upp bedriften med att vinna JVM-finalen med 5-1 mot Tjeckien i Zug, Schweiz.

Efter slutsignalen tokåkte U18-spelarna fram till sin målvakt Layla Hemp och bara skrek, skrek, skrek och kramades lite grand.

– Det är inget lag av stora stjärnor, skulle inte tro att det kommer att bli så många stjärnor som seniorer, men de gör det så bra efter sina förutsättningar, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Carmichaels mål grundlade segern

I början av den tredje perioden höll Kassidy Carmichael ut klubban och styrde skickligt in pucken som skulle gått utanför och 3-1 till USA var ett faktum och en hand kunde läggas på bucklan.

Tjeckien orkade inte hota och med knappt sju minuter etablerade USA tryck och från nära håll höll sig Carmichael framme igen och tryckte in 4-1 och nu var det två händer på bucklan.

Avslutande 5-1 kom i tom kasse när Tjeckien plockat ut Aneta Senkova i målet.

Se glädjescenerna i klippet nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s U18-lag är världsmästare för juniorer. Foto: Aron Broman / BILDBYRÅN

Tjeckien slog ut Kanada i semifinalen

Tjeckiens finalplats var en stor överraskning. Fick stryk av Finland (2-3) och Kanada (1-8) i gruppspelet men överraskade stort i slutspelet med att slå ut Sverige med 4-2 i kvartsfinalen och Kanada med samma siffror i semifinalen.

Kanada vann bronsmatchen mot Finland med 8-1 medan Sverige slutade femma efter att ha slagit Slovakien med 4-1 i en placeringsmatch under dagen.

– Från hjärtat känner jag en besvikelse över Sveriges resultat. De borde ha spelat en semifinal. Nu fick vi se Tjeckien som ett uppstickarlag, säger Maria Rooth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.