KHL-mästarna Klas Dahlbeck och Adam Reideborn, och förbundets generalsekreterare Johan Stark. Foto: KHL/Bildbyrån

Vändningen – KHL-spelare stoppas inte på politiska grunder

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska ishockeyförbundet basunerade ut att svenska KHL-proffs som spelat slutspel under våren inte får representera Tre Kronor i VM senare i maj – som en följd efter Rysslands invasion i Ukraina.

Nu backar man från sitt tidigare uttalande.

– Det är på sportsliga grunder, säger generalsekreterare Johan Stark.

Tidigare under måndagen meddelande det svenska ishockeyförbundet att ingen spelare som deltagit under slutspelet i KHL är aktuella för VM-turneringen i Finland som en ren följd av den ryska invasionen i Ukraina.

Men bara några timmar senare backar förbundet från sitt tidigare uttalande.

– Det som händer under KHL-slutspelet är att vi märker att ryska staten använder KHL som en propagandamaskin och man vrider upp budskap ju längre slutspelet går. Då har vi fått frågor framförallt kopplat till spelare som gått långt i slutspelet (Adam Reideborn och Klas Dahlbeck blev mästare med CSKA Moskva, reds.anm.,). Där är direktkommentaren att de inte är uttagna. Men det ska inte tolkas som så att de inte är uttagningsbara. Där blev det ett missförstånd, säger generalsekreterare Johan Stark.

Det har att göra med sportsliga grunder och inte politiskt?

– Det är på sportsliga grunder. Sedan om jag ska spekulera om diskussionen gått så långt att spelare som spelat för något av de föreningar, som varit mer tydliga i sin propaganda, blivit uttagna då tror jag ändå till sist att den här frågan hade behövt hamna på förbundsstyrelsens bord som utifrån någon sorts policybeslut. Men utifrån att spelarna inte är uttagna så fanns det inget behov att ta beslutet i förbundsstyrelsen.

I dag släpptes även truppen till Beijer Hockey Games, som är de sista landskamperna inför hockey-VM som inleds om drygt tio dagar. Där finns Lucas Wallmark, Anton Lindholm och Joakim Nordström med. Trion hann delta i slutspelet innan de senare bröt kontrakten med sina klubbar.

Stark tydliggör att alla tre alltså kan delta på VM i Finland.

– Ja. Det är jättetydligt för mig att det i pressmeddelandet borde varit tydligare.

NHL: Jonas Johanssons mardrömsmatch: Släppte in tio mål för Florida Panthers (30 april):

Truppen till Beijer Hockey Games 5-8 maj

MÅLVAKTER

35. Oscar Dansk

45. Magnus Hellberg

63. Marcus Högberg

BACKAR

2. Christian Folin

7. Henrik Tömmernes

19. Filip Roos

37. Jesper Pettersson

54. Anton Lindholm

55. Calle Själin

64. Jonathan Pudas

FORWARDS

8. Fredrik Olofsson

9. Linus Karlsson

12. Max Friberg

17. Oskar Lang

23. Lucas Wallmark

25. Elmer Söderblom

26. Joel Kellman

28. Anton Bengtsson

42. Joakim Nordström

48. Jonatan Berggren

66. Nils Åman

86. Mathias Bromé

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.