Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Växjö-målvaktens otroliga räddning i SM-finalen Foto: C More/Bildbyrån

Växjö kopplar greppet om finalen – nollade Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Växjö har tagit ledningen med 2-0 i matcher mot Skellefteå i SM-finalen i ishockey.

Det efter storspel från målvakten Emil Larmi som stod för slutspelets hetaste räddning, och höll nollan, när Växjö vann med 1-0.

– Det är en krigarseger. Det är inte vackert eller speciellt snyggt, säger Växjös Joel Persson till SVT Sport.

Det var bra tryck i Skellefteå när hemmalaget skulle försöka utjämna till 1-1 i matcher mot Växjö. Men det var gästerna som inledde bäst, och som även skulle få utdelning i den första perioden. Det när Joel Kellman med en fin framspelning hittade Dan Sexton som med fart i en spelvändning klev in i zonen innan han från högra tekningscirkeln avlossade ett skott mot vänstra krysset.

Skellefteå vaknade efter det och började lyfta upp spelet mer och mer i offensiv zon. Men det som Växjö gjort så bra hela säsongen är att hålla motståndare borta från de farliga områdena, så även den här kvällen.

Och när Skellefteå väl fick till ett kanonläge, där Albin Sundsvik bara ska lägga in pucken i tom bur, så skulle Växjös målvakt Emil Larmi stå för en makalös räddning när han slängde sig och plockade pucken på mållinjen.

– Vilken helt galen räddning av Larmi. Slutspelets räddning, wow, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Fick stora hyllningar: ”Den mest akrobatiska jag spelat med”

Det var mycket Skellefteå i andra och tredje perioden. Men det var mestadels puckinnehav på utsidan och det skapades inte värst många heta målchanser. Växjö kunde då kontrollera matchen hela vägen, och vann med 1-0.

– Vi spelar en väldigt bra defensiv hockey och Larmi i mål är fantastiskt bra, säger Joel Persson till SVT Sport.

Och stjärnbacken var inte klar med hyllningarna där, utan fortsatte ösa lovord över sin målvakt.

– Han är fantastiskt. Den mest akrobatiska målvakten jag spelat med. Han kom till oss redan förra säsongen och har hittat ett helt annat lugn i sitt spel i år. Nu känner han inte att han hela tiden måste rädda hela världen. Det känns som att han hittat ett bra samarbete med målvaktstränaren som lugnat ned honom så han inte känner att han måste göra de där superräddningarna hela tiden. Men idag gör han det när det behövs, säger Persson om Larmi.

När huvudpersonen själv får frågan om spelet och hyllningarna är han ganska ödmjuk.

– Det går bra. Jag njuter av att spela hockey just nu och det är ganska kul där ute. Jag njuter av att spela med grabbarna, säger Larmi till SVT Sport.

Klipp: Se Dan Sextons matchvinnade mål mot Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.