Veini Vehviläinen är klar för spel i Gävle Foto: Bildbyrån

Världsmästare till Brynäs

Uppdaterad
Publicerad

VM-guld 2019.

NHL-debut i år.

Och nu är Veini Vehviläinen klar för Brynäs.

Brynäs förtstärker sin målvaktsuppställning inför den stundande SHL-säsongen. 24-årige Veini Vehviläinen har i dag presenterats som klubbens senaste värvning. Finländaren har skrivit på ett kontrakt som gäller i ett år.

– Jag satt fast i Nordamerika utan en riktig möjlighet att få visa upp min potential på NHL-nivå så det kändes jättebra när Brynäs visade intresse för mig, säger han till klubbens hemsida.

I mars gjorde han NHL-debut för Columbus Blue Jackets. I underläge 0–4 mot Dallas fick han hoppa in i sista periodens avslutande elva minuter. På fyra skott släppte han in ett från Radek Faksa i ett power play för Blue Jackets. Sex dagar senare trejdades han till Toronto, där blev det AHL-spel under våren och på fyra matcher fick han en räddningsprocent på 90,8.

Återförenas med tränare

För två år sedan var han med i Finlands guldtrupp som vann VM.

– Veini är riktigt ambitiös och tävlingsinriktad. En av hans bästa egenskaper är hans mentala styrka att vara som bäst när det verkligen gäller, säger Brynäs nye tränare Mikko Manner.

Han och Vehviläinen återförenas, Manner var tränare för målvakten i Kärpät under två säsonger, den ena – 2018/2019 – vann de finländska ligan.

SHL-säsongen 2021/2022 inleds den elfte september, i öppningsmatchen ställs Brynäs mot Frölunda.

MER BRYNÄS: Turbulensen i Brynäs – detta har hänt (2 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.