24-åriga Faith Sihoho har spelat hockey i ett drygt år, och älskar sporten. Förutom hon och Tasha spelar kring fem flickor i juniorlaget. Foto: Nyasha Kadandara

”Vi visar att det inte bara är en sport för vita män”

Uppdaterad
Publicerad

I Kenya finns för tillfället bara en handfull kvinnliga hockeyspelare, största delen av dem juniorer. Kenya har ändå stora planer på att bli en hockeynation – men det kommer att ta tid.

Ute är det 28 grader varmt, men inne i Östafrikas enda hockeyhall finns en smula vinter. Isplanen ligger på andra våningen av ett hotell i Kenyas huvudstad Nairobi.

Faith Sihoho sitter och drar på sig skydd och skridskor. Under dem har hon en dräkt gjord av kevlar, som skridskornas skenor inte kan skära igenom.

– Jag fick den av Ali, vår tränare. Han hämtade den från Kanada. Här kan man inte få tag på sådant, säger hon.

Foto: Nyasha Kadandara

Brist på motstånd

Det är onsdag kväll och Kenyas enda hockeylag Ice Lions har träning. All utrustning här är donerad utomlands ifrån, för i Kenya kan man varken få tag på ny eller begagnad hockeyutrustning.

I hallen finns kring tjugo spelare, men bara två av dem är kvinnor. Förutom utrustningen är bristen på andra lag en utmaning här. Det är svårt att starta en liga med bara ett lag.

Bredvid Faith Sihoho sitter Tasha Fiona och snör på sig skridskor. Båda har spelat hockey i ungefär ett år, och båda började med att spela streethockey på rullskridskor i centrum av Nairobi.

–  När jag började ville min pappa absolut inte att jag skulle spela, han sa att det är en sport för europeiska män. Vi visar att det inte är det, säger 23-åringen.

Foto: Nyasha Kadandara

Rädsla för skador

Att locka kvinnor till hockeyn är inte lätt. Det finns mycket rädslor och fördomar om att man lätt skadar sig, eftersom så få vet om att man använder skyddsutrustning, säger tränaren Ali Kilanga.

Orsaken är enkel – det enda stället man egentligen kan se på hockey i Kenya är på Youtube, eller här på hotellet.

När Tasha började var hon den enda kvinnan i laget. Men hon hoppas vara med och bygga upp nästa generation av kvinnliga hockeyspelare i Kenya.

– Jag vill bli tränare, och när jag får barn i framtiden vill jag också att de ska spela hockey, säger hon.

Se reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.