Victor Hedman. Foto: Bildbyrån

Victor Hedman om OS: ”Man har en del tankar om karantän”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder osäkerhet kring NHL-spelarnas medverkan på OS. Men att det ska röra sig om en obligatorisk karantän på flera veckor vid ett positivt covidtest stämmer inte, enligt SOK.

– Det finns en del oklarheter som behöver redas ut innan vi sätter oss på planet och flyger dit, säger Victor Hedman till Sportbladet.

NHL-spelare i OS eller inte. Med mindre än två månader kvar är frågan högst aktuell.

Coronaviruset härjar i NHL där flera av lagen har fått skjuta upp matcher den senaste tiden. NHL:s 82 matcher långa grundserie ska avslutas den 29 april och för att få plats med de uppskjutna matcherna är OS-uppehållet ett alternativ.

Ett annat orosmoment är en eventuell lång karantän vid ett positivt test i Peking. Skulle en idrottare under OS testa positivt måste man ha lämnat två negativa test 24 timmar efter varandra för att få åka hem från OS-bubblan. Beroende på hur lång tid en idrottare är sjuk kan karantänen bli långrandig – men det finns ingen obligatorisk karantänstid.

– Det finns inga tre veckor, fyra veckor eller fem veckor, säger Svenska olympiska kommitténs presschef Lars Markusson till SVT Sport.

NHL:s stora affischnamn, Edmontons Connor McDavid, svarade i tisdags på frågor om att eventuellt behöva sitta i karantän i tre till fem veckor.

– Om så skulle bli fallet är det oroande, säger han enligt The Athletic.

Den svenska stjärnbacken Victor Hedman, som är en av tre OS-klara spelare, säger till Sportbladet att han under onsdagen ska delta i ett samtal om OS-frågan med andra representanter för spelarfacket.

– Vi vill ju alla spela OS, det är inget snack om det. Men just nu finns det mycket oklarheter och många frågor vi behöver reda ut innan vi sätter oss på planet och flyger dit. Man har förstås en del tankar kring de där uppgifterna om karantän. Men som sagt, inga beslut tas förrän vi vet mer, säger han till tidningen.

KLIPP: Garpenlöv: ”Undrar om vi överhuvudtaget får spelare att komma dit...”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.