Finland ställs mot Sverige på torsdag i kvartsfinal. Foto: Bildbyrån

”Sverige är gigantiska favoriter mot Finland”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Sverige mot Finland i kvartsfinal i Kosice på torsdag. I grannlandet ser de Tre Kronor som skyhöga favoriter.

– För Finland är det här en win-win-match. Det vore en gigantisk skräll, omätligt stort, om vi ska vinna, säger Antti Koivukangas, journalist på Yle till SVT Sport.

Sverige hade inte en suck mot Ryssland i gruppfinalen under tisdagen och föll med klara 4-7.

Nu väntar Finland, tvåan från andra gruppen, i kvartsfinal på torsdag.

Ishockey-VM

Antti Koivukangas, journalist på finländska Yle, ser fram emot drabbningen.

– Det är med skräckblandad förtjusning. Ett hockey-vm är inte på riktigt om inte Sverige och Finland möts. Oberoende så är det en värdemätare utom tävlan. Att Sverige förlorade mot Ryssland får mig inte att revidera bilden av ett riktigt bra lag. Spelare för spelare på alla fronter ligger Tre Kronor steget före. Med vårt material ses vi som utmanare i alla matcher mot toppnationer i det här mästerskapet, säger han till SVT Sport.

Antti Koivukangas. Foto: YLE

”Finland har allt att vinna”

Hur stort skulle det vara om Finland besegrar Sverige på torsdag?

– En gigantisk skräll, omätligt stort. Det skulle vara en sådan seger som skulle sitta så fantastiskt i berättelsen lillebror mot storebror. Och som läget är nu, med vår stjärnfria trupp mot eran stjärntäta, så hade det varit den perfekta konstellationen för att knäppa er. Förlorar Finland på torsdag är det lite shit happens, vinner vi blir det lördag på torsdag och fest hela kvällen. Det här laget har allt att vinna, men de ska inte räcka till, tyvärr.

Vilka dueller ser du fram emot mest?

– Det är svårt att måla upp dueller med de här lagen. Jag menar Kevin Lankinen mot ”Kung Henrik av Manhattan”, det går ju inte. Det är svårt att jämföra en kille som gjort 40 poäng i inhemska ligan (Kaapo Kakko) mot en 60-poängskille i NHL (Elias Pettersson). Det blir det arbetshästarna, den anonyma massan, mot stjärnorna.

Finland möter Sverige på torsdag 20.00-23.00 SVT1 (nedsläpp 20.15).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet