Sverige världsmästare efter straffar

Sverige tog sitt elfte VM-guld i ishockey efter ett straffdrama mot  Schweiz i Köpenhamn.

– Det var oerhört, det bara sprutar av glädje, det är svårt att beskriva, säger lagkapten Mikael Backlund till SVT Sport.

Tre Kronor hamnade i underläge i straffläggningen men kunde vända och när Filip Forsberg satte sin straff var det upp till Anders Nilsson att rädda och två matchhjältar kunde jubla med resten av laget i en klassisk vinnnarhög. Sverige vann straffarna med 2-1 men slutresultatet blev 3-2 (2-2 vid ordinarie tid).

– Det är en sån speciell känsla, man har drömt om det här sedan man var liten. Det är något man kommer att bära med sig hela livet, säger Patric Hörnqvist till SVT Sport.

Ishockey-VM

Därmed lyckas Sverige för första gången på 26 år försvara titeln.

Det var ett utdraget drama som både plågade och kittlade publiken i Royal Arena och framför tv-apparaterna.

I slutsekunden av förlängningen sköt Adam Larsson i utsidan av stolpen – centimetrar från att bli matchhjälte.

Med 22 sekunder kvar av ordinarie tid kom Mattias Ekholm helt fri med Schweiz målvakt Leonardo Genini men denne räddade. Sverige var närmst att avgöra i sudden. Laget förde spelet och John Klingberg hade en puck högt upp på stolpen. Kevin Fiala, förflutet i HV71, var närmast för Schweiz men Anders Nilsson hann ner och täckte skottet efter isen.

Schweiz ledde två gånger under ordinarie tid

Precis efter ett schweiziskt powerplay gjorde Sverige ett dåligt byte och Timo Meier fick en fri gata på högersidan. Schweizaren avlossade ett lågt skott som ur snäv vinkel smet in vid Anders Nilssons bortre stolpe för 2-1 efter 23.13. Nilsson kan inte lastas för något av målen men kunde ha tagit bägge.

Det första kom efter en isare från stjärnan Nino Niederreiter som utnyttjade ett passivt svenskt försvarsarbete och betydde 1-0 för Schweiz. Gustav Nyquist kvitterade efter en dryg minut när hans höga välriktade dragskott hittade rätt för 1-1. Lagen gick till första pausvilan med 1-1.

Enorm press före Sveriges 2-2

Efter en enorm svensk press då Sverige helt och hållet spelade i schweizisk zon i flera minuter och till slut fick ett powerplay gjorde Mika Zibanejad 2-2 med ett hårt skott. Schweizarna orkade inte stå emot men var inte uträknade.

Efter det lyfte Schweiz upp spelet och slutet av andra perioden hade böljande sekvenser. Även efter den andra perioden var det helt jämnt, 2-2.

Fyra minuter i powerplay efter märklig miss

I mitten av den tredje perioden fick Tre Kronor chansen att avgöra matchen när man spelade i powerplay i fyra minuter. Schweiz backstjärna från Nashville, Roman Josi, åkte ut och sedan när han skulle in på isen tog han hand om pucken med klubban innan han hunnit ut ur utvisningsbåset och fick en ny utvisning för interference, en väldigt märklig situation. Schweiz orkade dock stå emot. Matchen hade hårdnat till och det var rejält grinigt mellan båsen och ute på isen. Schweiz gjorde sensation men får vänta på det första VM-guldet.