Viktor Fasth i Tre kronor. Foto: Bildbyrån

Riksdagen har sagt sitt: Ja till publik i VM

Uppdaterad
Publicerad

In i det sista var det osäkert om publik skulle få se hockey-VM på plats i Riga.

Frågan skapar politisk debatt i värdlandet.

Nu säger den lettiska riksdagen ja till publik.

Ishockey-VM i Lettland börjar i morgon. Sent på torsdagskvällen kom beslutet från Lettlands riksdag: Det blir publik.

I Lettland har läktardiskussionen letat sig upp på den politiska dagordningen. Under torsdagen röstade de folkvalda politikerna i Saemia, Lettlands riksdag, ja till publikens närvaro under mästerskapet.

Premiärminister Krisjanis Kariņs regering har tidigare valt att inte ta beslut i frågan, men oppositionen fick till en omröstning, mindre än ett dygn före öppningsmatchen i VM. 48 parlamentsledamöter röstade ja och 40 nej.

– Självklart så saknar vi publiken. Det är dem man vill spela för. Det har vi gjort länge nu och tyvärr är omständigheterna som de är runt om i världen – det är inte så mycket man kan göra någonting åt. De lettiska fansen brukar kunna skapa rätt bra stämning på läktarna, säger målvakten Viktor Fasth till SVT Sport.

Resultat väntas under torsdagskvällen

Fasth menar att publikens roll är av stor vikt för spelarna.

– Visst är det stor skillnad att spela utan publik. När vi avslutade förra säsongen var det ingen publik, inga i restaurangen, inga i logerna, ingenting. Bara att den här säsongen få in 50 personer gjorde mycket för att få någon form av inlevelse och reaktion från sidan av isen. Det fåtal som vi haft på läktarna nu på slutet har gjort sitt för att höja stämningen i hallarna. Även om det inte är fullsatt så får man någon slags reaktion på spelet. Det är stor skillnad jämfört med att spela när det är helt tomt, säger Fasth.

Även om publik tillåts kommer det att vara med coronadistans mellan supportrarna. Vaccinerade kommer att prioriteras i biljettbokningen. Även personer med antikroppar för covid-19 kommer släppas in.

Läkare i Lettland med Ģirts Briģis, Lettlands motsvarighet till Anders Tegnell, i spetsen hade dock helst sett att publiken stannat hemma.

– Det kan vara situationer där vi har sett att testresultat för covid-19 kan förändras redan efter två, tre timmar, säger Brigis till lettiska LTV.

Publik kan tillåtas först på måndagens matcher.

KLIPP: Dålig is oroar inför hockey-VM:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play