William Eklund lånas ut till Djurgården Foto: TT/Bildbyrån

William Eklund återvänder till Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

William Eklund återvänder till Djurgården.

Trots att 19-åringen har imponerat i NHL väljer San Jose att låna tillbaka honom till SHL-klubben.

Och Eklund själv är besviken över att inte få vara kvar.

William Eklund har haft en fin start på sin NHL-karriär. 19-åringen har fått stort förtroende i San Jose och stått för fyra assist på nio matcher.

Eftersom Eklund har ett rookiekontrakt skulle hans första kontraktsår aktiveras vid ytterligare en match med klubben. Därmed stod San Jose inför beslutet att antingen låta honom spela vidare i NHL eller låna tillbaka honom till Djurgården – utan att han förlorar ett av sina kontraktsår.

Valet föll på det sistnämnda. Ett val som lagets genreal manager Doug Wilson beskrev som ett av de tuffaste besluten att ta.

– Jag gjorde vad jag kunde för att stanna här. Jag försökte göra mitt bästa varje dag men regler är regler, säger Eklund på en presskonferens.

Eklund får frågan om det är en besvikelse att inte få vara kvar i San Jose:

– Ja, det är det.

Därmed återvänder Eklund till Djurgården där han slog igenom stort förra säsongen. 19-åringen gjorde 23 poäng (11 mål och 12 assist) på 40 SHL-matcher och fick även debutera i Tre Kronor. Han draftades som nummer sju av San Jose i sommarens NHL-draft.

Djurgården har efter en tung höst börjat hitta tillbaka något. Stockholmslaget har två raka segrar men är fortfarande näst sist i SHL-tabellen på 15 poäng, tre poäng bakom Linköping.

– De har haft en tuff start men de har varit bättre på slutet och jag tror att det kan bli ännu bättre, säger Eklund.

”Väldigt bra hockeyspelare”

SVT pratade tidigare under kvällen med Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson om vad det skulle betyda att få Eklund tillbaka till laget.

– Det betyder i sådana fall att vi får tillbaka en väldigt bra hockeyspelare och det stärker vårt lag. Det är ingen hemlighet att vi har haft ett antal veckor med ett kraftigt skadedecimerat lag. Om William skulle återkomma under uppehållet kommer det stärka vårt lagbygge, sade Eriksson.

Klipp: Eklund om Tre Kronor-debuten (arkiv)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.