Ylva Martinsen. Foto: Bildbyrån

Martinsen går emot Boork – collegespelare aktuella för landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Med Leif Boork som förbundskapten var det inte önskvärt att kombinera college och landslagsspel då spelarna var tvungna att närvara på samtliga landslagssamlingar. Men Damkronornas nya förbundskapten Ylva Martinsen däremot ser inte att collegehockeyn ska stänga några dörrar för spel i landslaget.

– Jag vill se spelarna i den bästa tänkbara miljö, säger hon till SVT Sport.

Sedan tidigare har spelarna inte fått missa någon landslagssamling för att få chansen att representera Damkronorna. Det har därför inte heller varit önskvärt att kombinera något landslagsspel med college. Den nya förbundskaptenen Ylva Martinsen ser däremot collegehockey som något positivt och inte något som skulle vara ett hinder för ett eventuellt landslagsspel.

– Jag vill se spelarna i den bästa tänkbara miljön som gör att de blir så bra som de bara kan bli. Bedömer hon, Sara och de andra, att de får den miljön i college så ska de absolut göra det. De är mitt uppdrag att följa dem och avgöra om de ska bli uttagna i Damkronorna eller inte, säger hon till SVT Sport.

Damkronorna

Så det kommer att finnas en möjlighet att nu kombinera college och landslagsspel?

– Absolut, jag kommer att följa de som åker nu och de som redan finns där. Nu är det väl lite mer regler och så när de är tillgängliga men vi har en turnering borta i Kanada i november där traditionellt college brukar ha släppt spelarna till den tiden. Så det blir väl ett första steg att se vilka vi ska testa där borta.

”Vill representera Sverige”

Sara Hjalmarsson är en av sex SDHL-spelare som har lämnat Sverige denna säsong för collegehockey. 20-åringen representerade Damkronorna vid OS i Pyeongchang där hon blev matchhjälte direkt i inledningsmatchen mot Japan.

– Jag och Sara har sagt att vi kommer att hålla kontakten. Hon är aktuell för den här truppen jag pratade om i november men vi kommer att stämma av innan och jag kommer att stämma av med hennes coacher. Men jag kommer följa henne som sagt var så får vi se om vi väljer att använda henne i november, säger Martinsen.

Trots avståndet hoppas alltså Sara på fortsatt spel i den blågula tröjan.

– Jag och Ylva har haft en bra dialog, det ska ju funka med skolan och jag ska bli uttagen såklart. Men coachen där borta vill att jag ska kunna spela landslag så det känns bra. Självklart vill man alltid representera Sverige så det är något jag satsar mot, säger Hjalmarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet