Rekordmånga SDHL-spelare lämnar för college

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har det varit så många spelare som lämnat den svenska damhockeyligan, SDHL, för collegehockeyns högstaliga. AIK:s landslagsforward Sara Hjalmarsson är en av dem som nu har tagit beslutet att ta klivet över Atlanten för att testa på nya utmaningar.

– Det ska bli väldigt spännande men även lite nervöst, det är mycket att hålla reda på, säger hon till SVT Sport.

Sedan pionjärerna Maria Rooth och Erika Holst valde att åka till USA för collegehockey 1999 har intresset för den nordamerikanska ligan hela tiden ökat. Denna säsong tappar SDHL sex unga talanger som bestämt sig för att lämna Sverige och ta sig an nya utmaningar i ett annat land.

– Jag tycker det är jättepositivt. Det blir på något sätt ett betyg på att vi har utbildat och fått fram duktiga ishockeyspelare, säger förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport.

Damkronorna

Varför tror du att den här ökningen har skett?

– De har fått en väldigt bra utbildning i sina respektive klubbar ute i distrikten. Det är något som kanske var lite mer sällsynt förut om man backar tillbaka tiden, det har hänt mycket.

”Nu är det mer hockeyn som prioriteras”

En av de sex spelarna är 20-åriga Sara Hjalmarsson som, trots sin ringa ålder, redan har hunnit med strax över 60 landskamper i den blågula tröjan samt var med och representerade Damkronorna senast under OS i Pyeongchang.

– Jag har alltid velat spela borta i USA, det känns som en bra liga. Vad jag har hört så ska det väl vara lite jämnare där än vad det är här, det är fortfarande stora skillnader mellan första och sista lag i SDHL, säger hon till SVT Sport.

Efter fyra år i AIK har hon nu lämnat svensk mark för Providence College, som ligger söder om Boston.

– De är väldigt proffsiga där borta så det blir lite annorlunda. Man får väl leva lite mer som en professionell ishockeyspelare. Här hemma är det ju mycket jobb eller skola bredvid, nu är det mer hockeyn som kommer att prioriteras. Det finns också väldigt bra förutsättningar för att träna extra, säger Hjalmarsson.

”Kan avgöra matcher”

Även om själva studierna är en stor anledning till flytten har hon vissa förhoppningar om hur hon ska bli en bättre ishockeyspelare.

– Jag vill väl framförallt utveckla spelet kring sargen, de tajta situationerna. Även skridskoåkningen med snabba vändningar och samtidigt ha pucken under kontroll.

– Sara är en kraftfull spelare med tekniska kvalitéer och en sådan som kan avgöra matcher. Det blir spännande att se vilken väg hon kommer att gå nu där borta och jag hoppas att hon kommer in i det bra och får som sagt en stor roll där så det kan ge henne en bra utveckling, säger Ylva Martinsen.

Vad kommer du att sakna mest med Sverige?

– Mammas flygande Jakob, det är min favorit så den kommer jag att sakna mest. Sedan även tacos men det kommer jag nog försöka slänga ihop där borta också, avslutar Hjalmarsson.

SDHL-spelare som lämnar för college:

Sara Hjalmarsson, Providence (AIK)

Jessica Adolfsson, Penn State (Djurgården)

Ida Press, Maine (Leksand)

Liga Miljone, Maine (Leksand)

Celine Tedenby, Maine (Modo)

Emma Söderberg, Minnesota Duluth (Modo)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet