Foto: Bildbyrån

Konflikten löst – Martinsen har tagit ut säsongens första trupp

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Damkronorna och förbundet löstes förra veckan och i början av november har Damkronorna säsongens första samling.
Luleås båda målvakter är kallade och fyra debutanter.
– Det absolut roligaste med det här jobbet är att få jobba tillsammans med spelarna. Det ska bli jättekul att få starta, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen till SVT Sport.

Spelarna valde att bojkotta spel i landslaget på grund av för dåliga villkor. Sico (spelarfacket) och svenska hockeyförbundet har kommit fram till en lösning och i dag kunde förbundskaptenen Ylva Martinsen ta ut den första truppen för säsongen.

Den 4-8 november kommer 25 spelare ses i Falun för ett läger. På programmet står fystester, isträningar och en träningsmatch där motståndare ännu inte är spikat.

– Vi försöker hitta ett killag att möta. Detta kom ju lite sent inpå så vi försöker just nu hitta något motstånd.

Till lägret kommer bland annat fyra målvakter, där Luleås toppduo med Minatsu Murase och Sara Grahn finns med.  Dessutom gör Modos Nathalie Lidman, Djurgårdens Josefin Bouveng och HV:s Felizia Wikner Zienkiewicz och Anna Amholt debut i seniorlandslaget.

– Det ska bli kul att jobba tillsammans med dem. De har visat i sin hemmiljö att de är värda chansen.

Säsongens stora mål är att ta sig tillbaka till A-VM. Damkronorna hade två inplanerade samlingar tidigare under hösten men båda ställdes in och säsongspremiären har blivit framskjuten med nästan tre månader.

– Jag tror det är farligt att fastna i tanken ”om vi ändå hade haft”. De dagarna vi har framför oss måste vi göra riktigt bra saker av och använda tiden på ett bra sätt med hög kvalitet på det vi gör. Vi måste se framåt.

Bakgrund: Damkronornas bojkott – vad handlade konflikten om egentligen?

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hockeykonflikten – vad handlar det om? Foto: Bildbyrån

Hela truppen

Visa

Lägertruppen

Målvakter
Anna Amholt, HV71
Lovisa Berndtsson, Djurgården
Sara Grahn, Luleå
Minatsu Murase, Luleå

Backar
Emmy Alasalmi, AIK
Linnéa Andersson, HV71
Johanna Fällman, Luleå
Linnea Hedin, AIK
Josefine Holmgren, Djurgården
Anna Kjellbin, HV71
Nathalie Lidman, Modo
Maja Nylén-Persson, Brynäs
Mina Waxin, Modo

Forwards
Josefin Bouveng, Djurgården
Erika Grahm, Brynäs
Lisa Johansson, AIK
Sabina Küller, AIK
Sofie Lundin, Djurgården
Hanna Olsson, HV71
Fanny Rask, AIK
Hanna Sköld, Leksand
Erica Udén Johansson, AIK
Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71
Alice Östensson, Djurgården
Julia Östlund, Djurgården

Bakgrund: Konflikten med förbundet

Visa

14 augusti: 43 spelare – uttagna och landslagsaktuella spelare – bojkottar landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland. Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet.

16 augusti: Via spelarorganisationen Sico pekar spelarna på ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden.

20 augusti: Förbundsordförande Anders Larsson kommenterar för första gången konflikten: ”Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra.”

22 augusti: Ett första möte hålls mellan spelarorganisationen Sico och förbundet som lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinkomst för spelarna.

23 augusti: Herrligan SHL skjuter till ett årligt belopp, max 400 000 kronor, över tre år som ska gå till förlorad arbetsinkomst. Dessutom ska ishockeyförbundet satsa 450 000 kronor på att utveckla svensk damishockey. Pengarna är en del av de 800 000 kronor som SHL och förbundet avsatte för Damkronorna förra säsongen.

26 augusti: Sico lämnar ett första förslag till landslagsavtal till förbundet.

12 september: Spelarna säger nej till avtalsförslaget

13 september: Den planerade landslagsturneringen i Luleå i november ställs in.

15 oktober: Parterna är överens om ett avtal och landslaget samlas för ett träningsläger i november.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer