”Snart har alla elitklubbar ett damlag” säger Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska ishockeyförbundet. Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt om lösta landslagskonflikten: ”Det som varit bra är...”

Publicerad

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt beklagar att två turneringar fick ställas in för Damkronorna.
Men han är glad över att konflikten är löst.
– Vi har bestämt oss för att blicka fram nu, säger han.

Tommy Boustedt är en av personerna som varit med i förhandlingarna med spelarfacket Sico, och är även en av de som fått hårdast kritik från spelarna inom Damkronorna, för hans bristande intresse för dem tidigare.

När SVT Sport når honom, strax efter att förbundet på sin hemsida lagt upp nyheten om att ett avtal nu är klart, är han så klart glad över att konflikten nu är löst.

– Det känns bra att vi har fått till ett avtal med Sico gällande Damkronorna. Det har varit vår målsättning hela tiden, så det känns mycket bra att vi nu är i hamn, så att tjejerna och laget som kommer att tas ut kan förbereda sig för VM i april, säger han.

Vad har varit den svåraste frågan att enas om?

– Egentligen ingen specifik fråga, mer än att systematisera allting och få till ett övergripande avtal som håller över tid. Många av frågorna har hängt ihop med varandra, och vi har ju andra intressenter, parter och samarbetsorganisationer som SDHL till exempel. Och vi har väl,på bägge sidor, att det är bättre att få till något mycket bra för tjejerna istället för ett hastverk.

– Så på bägge sidor är vi nöjda med den här förhandlingen och det här avtalet.

”Inte bra”

Boustedt är dock medveten om att det inte varit helt optimalt att två turneringar blivit inställda för laget.

– Ur ett sportsligt perspektiv är det ju inte bra att två turneringar har ställts in. Men vi har bestämt oss i den här förhandlingsgruppen – där vi, Sico, Unionen och arbetsgivaralliansen befinner oss – att titta framåt nu. Och det är vår gemensamma uppfattning att vi ska göra. Så vi tittar inte på det som har varit, utan alla parter är jättenöjda att vi har ett avtal och är laddade inför framtiden, säger han.

Är du rädd att den här hösten har skadat förtroendet för svenska ishockeyförbundet och svensk ishockey på något sätt?

– Rädd är jag aldrig. Utan som jag sa alldeles nyss så tittar vi framåt. Men med det sagt så säger jag inte att det som har varit är bra, men det som HAR varit bra med det som varit är att det skapat ett bra avtal för alla parter, som alla är nöjda med. Och det tycker jag är viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer