Foto: TT

Ylva Martinsen invald i Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas nya förbundskapten och tidigare landslagsspelaren Ylva Martinsen (före detta Lindberg) väljs in i svensk ishockeyns Hall of Fame som nummer 114.

”Ylva var en spelare som brann för sin sport och hennes lägsta högstanivå var mycket hög”, motiverar ishockeyförbundet.

Den nu 41-årige Ylva Martinsen – som under sin framgångsrika spelarkarriär hette Lindberg (innan giftermål) – blir invald i Hall of Fame som femte kvinna i ordningen.

Svenska ishockeyförbundets motivering:

”Ylva är född i Stensele och började sin framgångsrika karriär i Storumans IK och sedan blev det Vilhelmina IK några säsonger. Sedan hon flyttat till Stockholm vann hon sex SM-guld, detta i tre olika klubbar.

Totalt blev det 191 A-landskamper och 14 mål. Landslagskarriären sträckte sig över 14 år. Ylva var en spelare som brann för sin sport och hennes lägsta högstanivå var mycket hög...”.

Dubbla SM-guld som tränare

”... Efter den aktiva karriären har Ylva Lindberg fortsatt framgångsrikt som ledare. Hon har varit huvudcoach för Segeltorp och AIK i Riksserien, båda lagen lotsade hon till SM-guld.

På landslagsnivå är främsta coachmeriterna så här långt guld i ungdoms-OS 2016 för Damlandslaget U16, JVM-silver 2018 med Damlandslaget U18 samt JVM-brons 2016 med Damlandslaget U18. Assisterande coach för Sverige var hon 2012 när Damkronorna blev VM-femma”.

Martinsen kommer att hyllas av förbundet i samband med landskampen Sverige-Tjeckien i Scaniarinken, Södertälje, 19.00 torsdagen den 26 april.

Kvinnor i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame

Erika Holst (invald 2015)

Maria Rooth (2015)

Gunilla Andersson Stampes (2015)

Ann-Louise Edstrand (2016)

Ylva Martinsen (2018)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.