Spikat för VM – svenska isracingstjärnan laddar för internationella comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Martin Haarahiltunen tillhör en exklusiv skara svenska förare som varit på pallen individuellt i VM-serien i isracing.

En armbågsskada har satt stopp för tävlandet det senaste året. Men nu är han redo för mästerskapscomeback – och att åter utmana de ryska åkarna.

– Jag siktar dit och att även kunna slå dem, säger Haarahiltunen, som fått en av internationella förbundets direktplatser till VM, till SVT Sport.

Martin Haarahiltunen slog igenom 2018 med dubbla individuella pallplatser i VM-serien och är den förare som på senare år lyckats slå en kil i den ryska dominansen.

– Det känns roligt eftersom de är fulltidsproffs och jag står här i garaget på kvällarna och spikar däck, säger 31-åringen från Örnsköldsvik, som nu gör sitt fjärde VM.

Två svenska åkare till start

I år får han sällskap av klubbkompisen och EM-tvåan Ove Ledström som körde till sig en VM-start via kvalet på hemmaplan i januari.

– Det betyder mycket. Vi tränar tillsammans, vi tävlar tillsammans – vi har riktigt kul, även på resorna och det blir långa resor i den här sporten, säger Haarahiltunen.

20 år sedan svensk VM-seger

Per-Olof ”Posa” Serenius vann VM-guld individuellt 1995 och 2002. Sedan dess har ryska åkare tagit samtliga VM-guld.

SVT: Vad krävs för att du och Ove ska ta ett steg till?

– Mer träning. Men sen har ju jag spöat ryssarna och Ove har spöat ryssarna. Det går även om man inte är heltidsproffs – men man behöver lägga de här extra timmarna.

Hela inslaget ser du HÄR.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.