Therese Johaug tar plats i norska landslaget så fort dopningsavstängningen går ut. Foto: Bildbyrån.

Norge lämnar plats till Johaug efter avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Norska skidlandslaget släppte under onsdagen landslagstruppen till OS-säsongen. Therese Johaug är ännu dopningsavstängd och finns inte med, men kommer att ta plats i truppen när hon åter är fri att tävla i november.

– Therese är inte med i laget nu. Hon kommer att kliva in i truppen när hon har avtjänat sitt straff. I dag förhåller vi oss till den domen som hon har fått, säger norske landslagschefen Vidar Löfshus till norska TV2.

Norska skidförbundet stängde i september i fjol av 28-åriga längdstjärnan i 13 månader för att hon testade positivt för anabola steoriden Clostebol. Det innebär att hon är fri att tävla igen 18 november. 

Internationella skidförbundet (Fis) överklagade beslutet till idrottens skiljedomstol CAS, där ärendet kommer att tas upp igen. Johaug gick i veckan ut med att hon hoppas att det tas upp i juni, då hon möjligen kan få komma tillbaka i förtid.

”Hoppas avstängningen blir förkortad”

Johaug kommer, oberoende av om det blir en kortare avstängning, att börja träna med landslaget två månader innan avstängningens slut.

– Vi får se vad utfallet blir i CAS. Vi hoppas för vår del att avstängningen blir förkortad och inte förlängd, säger Löfshus.

Hela norska skidlandslaget 2017/18:

Damer:

Marit Björgen

Kathrine Harsem

Ingvild Flugstad Östberg

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Maiken Caspersen Falla

Heidi Weng

Ragnhild Haga

Kari Öyre Slind

Herrar, distans:

Emil Iversen

Hans Christer Holund

Finn Hågen Krogh

Sjur Röthe

Simen Hegstad Krüger

Didrik Tönseth

Niklas Dyrhaug

Martin Johnsrud Sundby

Petter Northug (eget upplägg)

Herrar, sprint:

Johannes Hösflot Kläbo

Eirik Brandsdal

Sondre Turvoll Fossli

Sindre Björnestad Skar

Pål Golberg

Håvard Solås Taugböl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.