Anna Bernholm. Foto: TT

Anna Bernholm: ”Det är ju det jag satsar mot”

Publicerad

Enligt statistikbyrån Gracenote tar Sverige elva OS-medaljer i Tokyo nästa år.
En som spås ta medalj är Anna Bernholm i judo.
– Det är absolut inte omöjligt och det är ju det jag satsar mot, säger hon till SVT Sport.

I början av sommaren tog Anna Bernholm sin första mästerskapsmedalj – ett brons på EM i Minsk.

Nu tror statistikbyrån Gracenote, som sett på alla stora tävlingar sedan OS i Rio 2016 och därigenom simulerat fram hur medaljerna kommer fördelas på mästerskapet, att Bernholm fortsätter att leverera starkt på mästerskap. Under OS i Tokyo 2020 ska hon enligt byrån ta brons i 70 kilos-klassen.

– Är det sant? Där ser man. Det är absolut inte omöjligt och det är ju det jag satsar emot. Jag vill inte bara kvala dit, jag vill stå på pallen också. Men det tror jag väl alla vill som tar sig dit, säger hon till SVT Sport.

Lång väg mot OS i Tokyo 2020

Men vägen till OS 2020 är lång. I judo kvalar de som tävlar i två år, och flera månader avstår. Först i maj nästa år är kvaltiden slut.

– Då är det de fem bästa resultatet från första året och de fem bästa resultaten från andra året som räknas. De fem bästa resultaten från andra året väger dubbelt så tungt. De som är allra bäst ska få åka. Vi samlar poäng på olika tävlingar helt enkelt, säger Anna Bernholm.

Vad känner du över OS 2020?

– Det känns bra tycker jag. Jag har förberett mig i ganska många år. Det är hela tiden att man försöker bli bättre och bättre och förhoppningsvis har jag toppat min absoluta form fram till dess. Det känns ändå bra.

Att ta sig till ett OS väger allra tyngst, även om det finns andra mästerskap.

– OS är ju bara vart fjärde år. VM är också en stor tävling, så det är ett stort mål i sig, men OS är extra stort. Det är den största medaljen du kan ta i judo, säger Bernholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer