Madina Taimazova är en av de ryska judokorna som nu ska tävla i VM. Foto: Vincent Thian/AP/TT

Beslutet: Ryssar och belarusier tillåts i VM – där viktiga OS-kvalpoäng står på spel

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka startar judo-VM i Doha, Qatar.

Där kommer ryska och belarusiska judokor delta.

Det beslutade det internationella judoförbundet (IJF) i går.

”Detta beslut möjliggör ett rättvist deltagande och likvärdiga chanser för alla judokor som jagar sina OS-drömmar”, skriver de på sin hemsida.

Den internationella idrottsvärlden fortsätter att öppna dörrarna för ryska och belarusiska idrottare.

Senast i raden är det internationella judoförbundet. I går meddelade de att deras exekutivkommitté beslutat att tillåta idrottare från Ryssland och Belarus i IJF-tävlingar, under neutral flagg.

Idrott och politik

”Vi står starka i vårt motstånd mot alla former av aggression, diskriminering, krig och förluster av liv. Vi har verkligen tron på att alla har rätt att idrotta, oavsett etnicitet, religion eller kön”, skriver de på sin hemsida, och motiverar bland annat detta med att det ska vara en rättvis kvalprocess inför OS i Paris nästa sommar.

”Kvalificeringen mot Paris 2024 har redan startat, och har pågått sedan juni 2022. Med tanke på att VM i Doha 2023 arrangeras 7-14 maj och ger betydande poäng möjliggör detta beslut ett rättvist deltagande och likvärdiga chanser för alla judokor som jagar sina OS-drömmar”, skriver de.

Fyra svenskar ska tävla

IJF skriver att de kommer att anlita ett oberoende företag som ska genomföra bakgrundskontroller hos alla som vill delta i deras evenemang, och i dessa bland annat gå igenom deras sociala medier för att se så att de inte innehåller krigsprogaganda.

”Enbart idrottare och ledare som godkänns i denna process kommer att kunna bli aktuella för deltagande”, skriver IJF.

I VM, där fyra svenskar (Marcus Nyman, Tara Babulfath, Anna Bernholm och Ida Eriksson), är 20 idrottare från Ryssland och Belarus listade i startlistorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet