Foto: TT

Förlorade med flit – byter nation inför OS

Uppdaterad
Publicerad

Saeid Mollaei förlorade enligt egen utsago VM-semifinalen i judo i fjol med flit efter hot från hemlandet Iran. Nu meddelar IOK att han kommer att tävla för Mongoliet i sommarens OS i Tokyo.

Han ska han ha förlorat med flit för att undvika att ställas mot israelen Muki i finalen och att han blivit beordrad av den vice iranska idrottsministern, Davar Zani, att dra sig ur mästerskapet.

– Om jag hade tävlat vidare hade jag fått problem, säger Mollaei i en av IJF:s egna sändningar.

Senare ska även presidenten av Iranska olympiska kommittén, Reza Salehi Amiri, ha ringt upp Mollaei och sagt att säkerhetsstyrkor var på plats vid hans föräldrars hus, enligt AP.

Mollaei flydde från sitt hemland och under dagen meddelade IOK att man har beviljat ett nationsbyte inför OS och Mollaei kommer att tävla för Mongoliet.

I och med att Mollaei varit registrerad som flykting hos IOK behöver han inte vänta de tre år, som man vanligtvis behöver göra, för att byta nation att tävla för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.