Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Iran stängs av – kan missa OS i judo Foto: Bildbyrån

Iran stängs av – kan missa OS i judo

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella judoförbundet (IJF) har kommit med det slutgiltiga beslutet att det iranska judoförbundet stängs av från allt internationellt tävlande. Anledningen är att de tvingat den iranska judokan, Saeid Mollaei att förlora en VM-match med flit för att inte ställas mot en israel.
Det bidrar till att OS-medverkan för iranska judokas nu är i fara.

– IJF vill ha med alla länder och utövare i världen. Därför har de blivit avstängda tills vidare, till dess att de kan lämna garantier på att deras utövare får möta alla motståndare, även israeler, säger Dick D Johansson, styrelsemedlem i IJF, till SVT Sport.

Hur kan man lämna garantier, det känns inte som det finns några tydliga och klara direktiv?

– Nej, det hänger ju lite i luften. Det är IJF:s styrelse som får se till att bedöma det när det får in någon form av besked från Iran. Hur det kommer att bli vet vi ju inte, jag har aldrig varit med om ett bestraffningsärende mot ett förbund tidigare, bara mot enskilda utövare.

Konflikt mellan Iran och Israel

Det iranska judoförbundet stängdes av redan den 18 september medan ärendet var under utredning och nu har alltså beskedet att Iran stängs av kommit.

Beslutet är baserat på Mollaeis uppgifter om att tjänstemän i Iran ska ha tvingat honom att lägga sig i VM för att inte hamna i en match mot en israelisk judoka, med anledning av den politiska konflikten mellan länderna.

– Dessa påståendena kom från judokan själv och har styrkts av IJF-tjänstemannen, Abdullo Muradov.

”Alla anklagelser är falska”

Madurov ska ha varit med vid tillfällena när Mollaei tagit emot samtalen. Därefter ska Mollaei varit så pass rädd att återvända till hemlandet att han sökte asyl Tyskland. Iran i sin tur hävdar att de aldrig har tvingat Mollaei till någon läggmatch.

”Alla anklagelserna från atleten är falska och är framställda för att skynda på hans byte av nationalitet”, skriver IJF i sin rapport och hänvisar till ett citat från det iranska judoförbundet.

Att de iranska judokorna inte får tävla på internationella tävlingar medför att de inte kan klättra på rankingen, vilket i sin tur ligger till grund för om man kvalificerar sig för OS eller inte.

Den 25 maj är sista dagen för att vara en av de 18 bästa i sin viktklass för att direktkvalificera sig till OS i Tokyo nästa sommar. Samtidigt har det iranska judoförbundet chansen att överklaga.

– De har tre veckor på sig att överklaga till högsta idrottsdomstolen, CAS.

Någon tidsram för avstängningen finns inte utan den skulle rent teorietiskt kunna hävas i morgon.

– Rent teoretiskt, ja. Det är upp till IJF:s styrelse så snart de får något form av besked, sen får man ta ställning till det.

Iranier förlorade med flit för att undvika israeliskt motstånd (2/9-2019):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer