Regerande europamästaren Tommy Macias. Foto: Bildbyrån

Rörigt i judons EM-bubbla: ”Går inte runt och är irriterad”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avgörs EM i judo i Prag och Sverige skickar en liten trupp på två tävlande.

En av dem: Regerande europamästaren Tommy Macias, 27, som laddar för att försvara sitt guld – trots speciella förutsättningar.

– Det är väldigt annorlunda, säger han till SVT Sport.

En efter en försvann de svenska EM-hoppen: Marcus Nyman (lättare knäskada), Anna Bernholm (knäskada) och Joakim Dvärby (testade positivt för covid-19).

Kvar blev två: Robin Pacek i 81-kilosklassen och regerande europamästaren i 73 kilo, Tommy Macias. Tävlingarna inleds på fredag i ett Tjeckien som är hårt drabbat av coronapandemin och har infört hårda restriktioner.

De aktiva var tvungna att testa negativt för covid-19 två gånger före resan till Prag. Sedan testades de direkt på plats – och kommer att testas igen under mästerskapet.

”Går inte runt och är irriterad”

När SVT Sport pratar med Tommy Macias har han suttit isolerad på hotellrummet i väntan på sitt testsvar.

– När jag kom hit i går gjorde jag massa tester i receptionen på hotellet och sedan gick jag in i bubblan. Nu har jag testat negativt men får ändå inte röra mig utanför den gröna delen av hotellet. Det är väldigt annorlunda, säger han och fortsätter:

– Men jag går inte runt och är irriterad över saker, som att jag måste ha munskydd på mig eller bli testad. Även om det är obehagligt att bli testad. Det är vad det är.

Höftskada före mästerskapet

I sin sista tävling innan EM ådrog sig Macias en höftskada som har stört honom inför mästerskapet.

– Jag hade svårt att träna i två veckor efter skadan men testade att gå för fullt dagarna innan jag reste och det kändes bra. Den har läkt ganska bra tror jag. Jag känner mig i ganska bra form i alla fall, säger han.

Landslagschefen Robert Eriksson har varit på plats i Tjeckien ännu längre än Macias, på grund av administrativa uppgifter, och han beskriver situationen såhär:

– Det blir påtagligt att man inte får röra sig som man vill. Arrangören vet inte alltid hur de ska hantera vissa frågor och det har varit rörigt inledningsvis, men nu börjar det bli bättre och bättre. Tur är väl det eftersom tävlingarna startar snart.

Hur märks det att det är rörigt?

– Det är oklart vad som gäller. När ska man testa sig, när kommer resultaten, var får man röra sig, var får man inte röra sig. Det är många praktiska frågor där det inte är helt klart vad som gäller, säger Eriksson.

Siktar på dubbla medaljer

Den svenska målsättningen inför mästerskapet är att både Macias och Pacek ska slåss om medaljer. Macias har totalt tre EM-medaljer på meritlistan (ett guld, två brons) och Pacek tog EM-brons 2016.

– Vi är här för att göra vårt bästa och killarna kan ta medalj båda två. Det siktar vi på. Men konkurrensen är jättetuff förstås, Europa är en stark kontinent och det finns bra namn i båda viktklasserna, säger Robert Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.