”Det är så jävla skönt”, säger Nyman till SVT Sport. Foto: TT

Svenska OS-hoppet tog brons i judo-VM

Uppdaterad
Publicerad

Han förlorade i VM-bronsmatchen 2019.

Men den här gången skulle han göra allt för att vinna.

Det svenska OS-hoppet besegrade Kenta Nagasawa och tog brons i 90-kiloklassen.

– Detta sätter nog griller i huvudet på motståndarna, säger Marcus Nyman till SVT Sport.

Till en början såg det snarare ut som att Marcus Nyman försökte hålla sig undan förlust. Men när matchen gick till golden score växlade den svenske judokan upp – visade vilja att vinna och tog hem segern. Han slog VM-bronsmedaljören från 2018, Kenta Nagasawa.

– Det var till en början väldigt avvaktande av båda två och det gick till golden score. Jag kände att jag fick bra grepp till slut, satsade allt och fick runt honom, säger Marcus Nyman till SVT Sport.

Det var en taktiskt väl genomförd match, menar både förbundskaptenen Robert Eriksson, och Nyman själv.

Och bronset betyder väldigt mycket för svensken.

– Oj, det är så jävla stort. Jag gjorde comeback för typ tre år sedan och det här gjorde det värt det. Det är så jävla skönt. Jag hamnade på femteplats förra världsmästerskapet och det var ”stolpe ut” och att få till det den här gången, det är en sådan lättnad.

”Sätter griller i huvudet på motståndarna”

Bronset motiverar 30-åringen inför OS. Han väljer att skicka en passning till motståndarna i mästerskapet.

– Det känns såklart superskönt så nära inpå. Jag hoppas på en bra lottning i OS och så får vi se hur långt det räcker. Har jag en lika bra dag där så kan det bli en medalj igen.

– Det är så klart en boost för självförtroendet och det sätter nog griller i huvudet på motståndarna och allt.

Nu väntar ett späckat träningsschema inför de olympiska spelen.

Detta världsmästerskap var Sveriges bästa någonsin – där man kammade hem två medaljer. Först silver i 73-kiloklassen för Tommy Macias och nu bronset för Nyman.

ARKIV: Reportage med Marcus Nyman från 2009

Nymans mor Elisabeth Karlsson var första svensk att ta en VM-medalj i judo då hon tog silver 1986. I reportaget ser mor och son på bilderna från det mästerskapet tillsammans för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.