Foto: Bildbyrån.

Robin Pacek klar för EM–semifinal i judo

Uppdaterad
Publicerad

OS–chansen lever efter karriärens största framgång. Robin Pacek kan nu göra sin storebror sällskap i OS, men först väntar motstånd mot en av judovärldens främsta.

Robin Pacek är framme i EM-semifinal i judo Kazan, Ryssland. En liten skräll i 81-kilosklassen av en svensk som ändå haft en förmåga att lyfta sig i mästerskap. Den 25-årige skåningen har nått åttondelsfinal i tre raka VM.

I semi väntar tuffast möjligast motstånd: en av sportens största stjärnor, georgiern Avtandili Tchrikisjvili, som vunnit tre raka EM-guld och är regerande världsmästare. Framgången i EM ökar kraftigt hans chanser till OS dit hans storebror Martin Pacek redan är kvalad i 100 kg-klassen.

Vägen till semi

Tre vinster tog Pacek till semifinal. Två var fallsegrar, mot ungraren Szabolcz och tjecken Musil, medan den största vinsten kom på poäng, en waza-ari, mot tysken Maresch.

– Robin har under dagen gått från klarhet till klarhet och kämpat sig fram till vinster på ett övertygande sätt! Speciellt när det behövs som mest med tanke på OS–kvalet. Semifinalen mot Georgien kommer bli väldigt svår men Robin har allt att vinna och kan bjuda upp till dans, säger förbundskapten Robert Eriksson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.