Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tara Babulfath. Foto: SVT

Unga talangen Tara Babulfath tränar med världens bästa seniorer

Uppdaterad
Publicerad

17-åriga judotalangen Tara Babulfath, som har en säsong kvar innan hon klassas som junior, har vunnit 51 av 58 internationella matcher. För extra sparring har hon tagit hjälp av den tidigare OS-guldmedaljören på herrsidan, An Changrim.

– Man tror att man kan allting och så kommer man till ett nytt ställe och då öppnar sig en hel värld, säger hon till SVT Sport.

Tara Babulfath har ett riktigt vasst tävlingsfacit. Hon har vunnit EM-guld, EM-silver och VM-silver som kadett, nivån under juniorerna, och mot de äldre juniorerna har hon redan vunnit tre av fyra turneringar.

På söndag gör hon seniordebut i 48-kilosklassen på VM i Doha i Qatar. 17-åringen  berättar att hon inte vet vad hon ska förvänta sig av VM men åker ändå dit med stora förhoppningar.

– Jag har ju mött många av dem på träning. Jag kommer dit med noll förväntningar, jag har inget att förlora egentligen.

– En bra dag kan jag komma ut som en vinnare om jag kör min judo.

Reser världen runt för att få vass sparring

Eftersom hon har haft svårt att hitta riktigt bra sparring i sin viktklass i Sverige har hon regelbundet rest utomlands. Jakten på bra träning har bland annat tagit henne till Sydkorea och Japan och hon ser det som positivt för framtiden att hon får möjligheten att träna med de bästa seniorerna i världen.

Hon har bland annat tagits väl emot av den tidigare världsmästaren och OS-medaljören i 73-kilosklassen på herrsidan, sydkoreanen An Changrim, som tagit sig an den svenska 17-åringen.

– Judon är inte densamma. Sverige och Skandinavien har en typ. Japan har en helt annan typ än i Europa. Så det är väldigt intressant att se hur judon är olika överallt och man lär sig. Man tror att man kan allting och så kommer man till ett nytt ställe och då öppnar sig en hel värld.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.