Aikido hjälper funktionsnedsatta: ”Ger mig bättre kontroll på kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Aikidotränaren Urban Aldenklint, 64, hade en god vän som drabbades av en stroke. Som ett komplement till den traditionella sjukgymnastiken började han hjälpa sin vän med rörelse-träning på sin klubb, Iyasaka Aikido, på Södermalm i Stockholm.

Resultatet blev långt över förväntan. Och nu har man träningar, flera gånger i veckan, för personer med funktionsnedsättningar.

– Vi har fått fler och fler hit för att träna motorik. Balans och fallövningar är enormt viktigt för personer som har svåra funktionsnedsättningar. Och flera sjukhus har fått upp ögonen för vår verksamhet. Både Södersjukhuset och Karolinska har sen en tid uppmanat patienter att börja med den här träningen. Och nyligen har också Uppsala Akademiska Sjukhuset visat stort intresse, säger Urban Aldenklint till SVT Sport.

Han är en av Sveriges mest meriterade Aikido-instruktörer. Han är en av få i Europa som har 7:e dan, den näst högsta graderingen inom aikido. Han har drivit en egen aikidoklubb i snart 40 år och håller träningspass för alla nivåer. Allt från avancerade utövare till nybörjare. Och för dem som enbart använder Aikido som ett sätt att klara de mest basala rörelserna i livet.

Aikido, som uppkom i Japan på 1920-talet, är kampsporten utan tävlingar. Och målet är att aldrig möta sin motståndares kraft med kraft. Istället ser man sin motståndare på träningar mer som en partner – än just motståndare.

Bra för äldre också

Men också många äldre, pensionärer, har insett att Aikido-träning ger stor effekt på vardagslivet. När vi besöker klubben är det full fart på träningen. Utövarna får hjälp av flera instruktörer att göra teknikerna rätt. Det är enklare övningar som att rulla runt på golvet. Men också svårare moment, som den viktiga fallträningen. Dessutom många balans och mjukhetsövningar.

Jens Nilsson, 51, är en av ett 30-tal som håller igång regelbundet. Han drabbades av en cancertumör i huvudet redan som 11-åring. Och han har tvingats till flera svåra operationer genom åren när nya tumörer drabbat honom.

– Det här är enormt viktig träning för mig. Jag har stora problem med balansen. Och träningen här ger mig bättre kontroll på kroppen. Sen är det ju viktigt att kunna falla på rätt sätt, så att säga. Jag har provat på asfalt, på gatan, och det har gått bra.

– Sen är det ju roligare att gå till en idrottsklubb och träna än till sjukgymnasten, säger Jens Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.