Inte längre ensam

Uppdaterad
Publicerad

Efter den långa mödosamma resan från Iran så kom till slut, Ali, 18 år, som ensamkommande flyktingbarn till Sverige.

Det var för drygt två år sen. Och han tackar kampsporten för att han i dag har fått många vänner. Han är inte längre ensam.

– Det var väldigt viktigt för mig med idrotten när jag kom till Sverige. Här är man som en familj. Jag träffar nya kompisar på klubben och lär mig svenska när jag pratar med dem på träningarna, säger Aliasghar Saberi till Svt Sport.

I Kung Fu-klubben Södermalms Shaolin i Stockholm har han sedan första dagen blivit kallad Ali. Han har blivit en i gänget och har också på kort tid blivit en av landets främsta utövare i Sanshou (fajtingdelen i Kung Fu).

#ETTSVERIGE – IDROTTEN INTEGRERAR

– Jag är övertygad om att det är ett viktigt insteg i svenska samhället för Ali att ha idrotten. Han blev snabbt omtyckt av alla i klubben, säger Thabo Motsieloa, klubbens grundare.

Farofylld resa för Ali

Alis familj kommer ursprungligen från Afganistan men flydde undan kriget och blev flyktingar i Iran, i staden Mashhad. Ett nytt liv inleddes, där möjligheter till arbete och en dräglig tillvaro blev mycket begränsade. Som äldste sonen i en syskonskara på sex fick Ali familjens få besparingar för att ta sig ut ur landet och söka sig till Europa. Det blev en strapatsrik och farofylld resa för Ali, som då bara var 15 år.

Med hjälp av flyktingsmugglare inleddes resan med att han fotvandrade över bergen till Turkiet. Vidare med båt till Grekland och Italien. Pengarna tog slut men han lyckades på olika sätt ta sig fram. Upp genom Frankrike, Tyskland och Danmark. För att till slut hamna i Sverige.

– Det var en jättejobbig resa för mig när jag var bara 15-16 år. Det var många faror. Jag var rädd och kände mig mycket ensam och saknade min familj, säger Ali.

Kände sig välkommen

Så småningom blev han placerad hos en familj i Nacka uranför Stockholm. Han började idrotta och sökte sig till kampsport. Och han berättar att det var först då han kände sig välkommen i sitt nya hemland. När han kom ner till klubben.

Vi är med på ett mycket tufft träningspass med elitgruppen, som Ali ingår i. Det blir en hel del sparringronder med Jacob Wojcek, en av ledarna i Södermalms Shaolin.

– Jag tror det är viktigt med en fast anknytningspunkt när man kommer ensamn till ett nytt land. Och det har han här. Vi försöker hjälpa och stötta Ali så mycket vi kan, säger Jakob Wojcik.

Jobbar med barn

Bland annat så ordnade klubben så att Ali fick bli instruktör på en skola i Bromma. Att lära barnen kampsport som de valt som en del i gymnastiken. Det här kommer också att ge honom en liten ekonomsik ersättning.

– Det är verkligen roligt att jobba med barnen. Visa dom vad kamsport är. Jag trivs med det, säger Ali.

Han har börjat studera och går just nu på vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Planen och drömmen är att i framtiden bli sjuksköterska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – IDROTTEN INTEGRERAR

Mer i ämnet