Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josef Alami i bråk med förbundet – riktade kritik under SM-veckan Foto: SVT

Josef Alami anmäler Taekwondounionen och Fresia Perez

Uppdaterad
Publicerad

Den sjufaldige SM-mästaren Josef Alami anmäler Svenska Taekwondounionen och dess ordförande Fresia Perez till disciplinnämnden och Riksidrottsförbundet.

”STU har underminerat inte bara mitt rykte och karriär, utan även förtroende för idrottens integritet och rättvisa”, skriver Josef Alami.

Turerna kring Josef Alamis avstängning har väckt stor uppmärksamhet i idrottssverige de senaste dagarna.

Den 21 april blev det känt att Svenska Taekwondounionen (STU) stängde av 21-åringen efter att han kritiserat taekwondo-förbundet i en intervju i SVT.

Flera turer

Svensk taekwondo är dock delad i två förbund, Svenska taekwondo förbundet (STF) och STU.

Efter att fallet uppmärksammats i media kom STF fram till att STU inte hade rätt till att stänga av Alami varpå avstängningen hävdes den 24 april.

STU, som bland annat anklagade Alami för stöld och vägran att posera vid svenska flaggan, står dock fast vid att Alami inte kommer bli uttagen i landslaget.

– Det blev tokigt kring själva formuleringen, så en avstängning är inte aktuell, utan det handlar om att man inte blir uttagen till landslaget, har STU:s ordförande Fresia Perez tidigare sagt till SVT Sport.

Den 26 april har Alami skickat in en anmälan mot STU och dess ordförande Fresia Perez för falska anklagelser.

”Smutskastning och förtal”

”Genom att sprida sådana allvarliga anklagelser offentligt utan tillräckliga bevis, har STU underminerat inte bara mitt rykte och karriär, utan även förtroende för idrottens integritet och rättvisa”, skriver Alami och fortsätter:

”Avstängningen är hävd, men skadan är redan skedd. Jag har fått ta konsekvenser som jag inte är värdig och missar min dröm, ett EM som jag dedikerat mycket tid för. Detta är lögn, smutskastning, diskriminering och förtal.”

STU inväntar processen

I ett sms till SVT Sport skriver STU:s ordförande Fresia Perez:

”Jag kan inte kommentera det enskilda fallet. Som jag kan se har det skickats till disciplinnämnden och vi får vänta tills processen är klar.”

Alami avslutar sin skrivelse med att begära en snabb utredning av STU samt att Fresia Perez och andra ansvariga inom STU temporärt stängs av för att säkerställa en opartisk och rättvis process.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.