Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör intervjun när Josef Alami kritiserar svenska taekwondoförbundet. Foto: SVT

Josef Alamis avstängning hävs av taekwondoförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Josef Alamis avstängning av taekwondoförbundet har varit en stor snackis inom kampsport.

Nu häver förbundet avstängningen.

Men de står fast vid att det är ett korrekt beslut att inte ta ut honom till landslaget.

– Vi är trygga i vårt beslut, säger ordförande Fresia Perez.

Josef Alami sågade det svenska taekwondoförbundet i en intervju med SVT efter SM-guldet förra månaden och stängdes av till följd av det. Ett beslut som 21-åringen var helt oförstående till och valde att överklaga.

Nu är dock beskedet att han inte är avstängd längre.

”Förbundsstyrelsen har beslutat undanröja och återremittera ärendet gällande Josef Alami (...) på grund av formfel” skriver de i ett uttalande.

”Jag är förolämpad”

Svensk taekwondo är delad i två förbund, STF och STU, och STF har kommit fram till att STU inte hade rätt till att stänga av Alami. Men det är ingen större tröst för Alami.

”Alla förberedelser sedan början av året har varit förgäves. Tid, kraft och pengar. Blod, svett och tråar. Jag gav allt för att få tävla på EM, och nu har den drömmen tagits ifrån mig orättvist”, skriver han till SVT Sport, och skickar en fråga:

”Kommer de (STU) att få konsekvenser för det här, eller kommer de undan som vanligt?”

”Vi kändes oss trygga”

Fresia Perez, ordförande i STU, anser dock fortfarande att STU tog rätt beslut i att inte ta ut Alami till EM.

– Det har funnits en hel del i historia i just det här fallet. Det ledde till att vi kände oss trygga med att inte ta ut honom i landslaget. Sen blev det tokigt kring själva formuleringen, men det har ju åtgärdats, säger hon till SVT Sport, och utvecklar:

– Så en avstängning är inte aktuell,utan det handlar om att man inte blir uttagen till landslaget.

Vad krävs för att han ska bli uttagen i framtiden?

– Det vi har sagt är att vi förväntar oss med att man håller sig till reglerna. Vi har jobbat mycket med att förändra kulturen i hela verksamheten och har stängt av personer i andra typer av positioner.

– När vi hade diskussionerna med landslagsledningen tittade på mycket underlag, så vi känner oss väldigt trygga med beslutet. Sen var det väldigt tråkigt att vi formulerade oss på det sättet som vi gjorde, men själva beslutet känner vi oss trygga med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.