Så funkar kendo

Publicerad

Hur får man poäng i kendo? Och varför detta skrikande?

För att få poäng (”ippon”) i kendo krävs att träffen med bambusvärdet (”shinai”) sker mot ett giltigt mål. De giltiga träffpunkterna i kendo är ”men” (huvudet), ”do” (magen), ”tsuki” (halsen) och ”kote”(händerna). Inga träffar utom på dessa områden ger poäng.

Dessutom måste träffen ske med rätt del av shinaien, längst ut på svärdet och med rätt sida.

Träffen måste följas åt av ett ”kiai” – anfallande kendoka ska skrika namnet på träffytan för att understryka att träffen är avsiktligt placerad.

Tävlande kendoka måste visa ”ki-ken-tai-ichi” och detta är det mest avgörande för att få poäng. Ki-ken-tai-ichi innebär att kiai, kropp och shinai skall vara koordinerade och generellt bör markkontakten med den främre foten, kiai och träff ske samtidigt.

Lika viktigt är det att en kendoka visar stark ”zanshin”: kontroll på motståndaren och omgivningen. Detta skall särskilt ske efter hugg och kan visas exempelvis genom att på ett kontrollerat sätt förflytta sig utom motståndarens räckvidd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer