Hakuho är smittad av corona Foto: TT

Topprankad sumobrottare coronasmittad

Uppdaterad
Publicerad

Hakuho är den första topprankade sumobrottaren i Japan att testa positivt för coronaviruset och missar därmed helgens tävlingar i Tokyo, enligt nyhetsbyrån AP.

Det japanska sumobrottningsförbundet uttalade sig under tisdagen om att sumobrottaren Hakuho inledningsvis ska ha tappat luktsinnet och därefter testat positivt för covid-19.

Hakuho skulle ha deltagit i New Year Grand Sumo Tournament i Tokyo i helgen men det positiva provsvaret ställde in de planerna. Nu kommer även hans Miyagino-stallkamrater att testas.

Missar helgens tävlingar

Hakuho är en ”yokozuna” – det vill säga den högsta av fyra rankingar och en stormästare inom sumobrottning.

I en intervju i fjol berättade han hur hans avlidne far var silvermedaljör i brottning för Mongoliet i OS 1968.

Ökad smitta i Japan

Under måndagen gick den japanska premiärministern Yoshihide Suga ut med att han överväger att utropa nödläge i landet i takt med att coronasmittan ökat i flera områden i landet.

I maj i fjol avled den 28-åriga sumobrottaren Shobushi efter komplikationer av coronaviruset. Shobushi tillhörde Takadagawa-stallet och tävlade i den sjunde divisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.