2022 vann Johanna Johansson, tillsammans med Melina Andersson, Sveriges första EM-guld i kanotmaraton på 24 år. Foto: Instagram

Europamästaren Johanna Johansson sa upp lägenheten för att satsa på OS – blev skadad och tvingas vila

Uppdaterad
Publicerad

Kanotisten Johanna Johansson sa upp lägenheten för att vara på läger under våren men skador och sjukdomar satte stopp – Europamästaren har inte ens kunnat lämnat Malmö.

– I början var det riktigt tufft. Jag hade ju sagt upp lägenheten och inte bundit upp mig med jobb för att kunna vara iväg hela våren, säger hon till Sydsvenskan.

Förra sommaren vann Johanna Johansson, tillsammans med Melina Andersson, Sveriges första EM-guld i kanotmaraton på 24 år, då hon kopierade sin tränare Susanne Gunnarssons bedrift.

Det långsiktiga målet var sedan OS i Paris nästa sommar, men långvariga problem har nu stoppat Johanssons utveckling.

OS i Paris 2024

– Jag var på träningsläger i Sydafrika i höstas och det var där jag blev sjuk första gången. De tog jättelång tid innan det släppte. Det satte sig på lungorna och immunförsvaret har inte varit hundra efter det, säger Johansson till Sydsvenskan.

Efter att ha flyttat ut från sitt korridorsrum, för att ha råd att tillbringa hela våren på olika träningsläger, bor Johansson nu antingen hos pojkvännen eller i pappans hus i Landskrona. Istället för läger har skador och sjukdomar tvingat Johansson att stanna i Malmö.

”Inte för gammal för OS 2028”

Hon berättar att hon dras med problem i ländryggen som hämmar när hon sitter ner i kanoten.

– Jag tycker det börjar bli bättre, men jag har fått ta ett steg tillbaka.

OS 2024 har alltid var Johanssons stora mål men hon sätter inte punkt där.

– Jag tror jag kommer kunna bli ännu bättre och är inte för gammal för OS 2028. OS nästa år är viktigt, men jag ser det inte som min enda chans, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet