Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Swedish armed forces adventure team efter VM-guldet i Sydafrika. Bilder från Emil Sergel. Foto: ARWC

Vasaloppsvinnaren tog svenskt guld i adventure racing

Uppdaterad
Publicerad

Swedish armed forces adventure team. Så heter världsmästarna i den tuffa multisport-grenen adventure racing. Igår blev det klart att det blågula laget med tripple Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd blev först i mål i tävlingen i Sydafrika.

– Det här är det vi arbetat för tillsammans under hela året och det känns så bra, det är en fantastisk känsla, sa en utpumpad Svärd efter målgång.

Det svenska laget består förutom Oskar Svärd av John Karlsson, Malin Hjalmarsson och Per Vestling.

Kvartetten slog 106 andra lag från 30 olika länder på den 84 mil långa banan genom Kouga regionen i Sydafrika. Det tog 118 timmar, 33 minuter och 26 sekunder.

Tävlingen består av tio sträckor, tre på mountainbike, sex trailrun/trekking och en med kajak. Lagen känner inte till sträckorna förrän precis före start då de tilldelas en karta. Först till mål i ett främmande landskap, utan gps, är det som gäller.

Militär bakgund – en fördel

Svenskarna backas upp av Försvarsmakten och har samtliga bakgrund inom försvaret. Något som är en fördel menar Svärd.

– Jag tror att vi har väldigt stor nytta av det som vi har lärt oss i vår militära utbildning. Inte minst genom organisationen och hur vi hanterar alla yttre faktorer. Då lyfter vi ofta jämfört med andra lag. Dessutom har vi bra uthållighet och håller hela tävlingarna. Det är många som är snabba de första dygnen innan de tappar. Där har vi en fördel, säger Svärd i en intervju med cykla.se.

Sverige vann guld även under pandemiåret 2021 men då saknades flera bra lag, bland annat flerfaldige mästarna från Nya Zeeland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.