Petter Menning missade OS-kvalplatsen med två hundradelar. Se finalen här. Foto: Bildbyrån

Menning sexa – missade OS-plats med två hundradelar

I kanot-VM i Szeged såg Petter Menning ut att ha god chans att utmana om medaljer i OS-grenen K1 200 meter. I finalen där topp fem direktkvalificerade sig till OS 2020 kom Menning in på en snöplig sjätteplats, två hundradelar upp till Manfredi Rizza på femteplatsen. Men Menning som i år gör comeback efter ett skadefyllt fjolår var, trots missad OS-plats, stolt över sin insats:

– Hade någon sagt det här till mig för fem månader sen hade jag aldrig trott dem, sa Menning till SVT Sport efter loppet.

Petter Menning har i år kommit tillbaka från ett skadedrabbat fjolår där en besvärande armbåge störde svensken. Tidigare i VM har Petter Menning varit i fint slag och tog sig till final med fina tider i kvalloppen. Idag var det final på 200 meter och det fanns förhoppningar om medaljer och OS-kvalplatser.

Menning såg ut att hamna något efter i starten men efter ett starkt upplopp såg svensken ut att ha chansen till pallplats.

Missade OS-kval med två hundradelar

Men det var jämnt in i mål och när resultaten väl presenterades så hade Menning kommit in på en snöplig sjätteplats, bara två hundradelar upp till italienaren Manfredi Rizza som knep femteplatsen, den sista platsen med direktkval till OS.

– Jag var lite sen i reaktionerna i början men jag tog ikapp ganska snabbt och höll hela vägen in i mål. I det stora hela ett väl genomfört lopp, säger Menning till SVT Sport efter loppet.

Menning som kommer från ett jobbigt fjolår med en strulande armbåge som krävde operation och omfattande rehab är, trots missad OS-plats, nöjd med sin insats.

– Jag vet att jag är där och hugger, jag var bara fyra hundradelar ifrån fjärdeplatsen. Hade någon sagt till mig för fem månader sen att jag skulle vara sexa på VM hade jag aldrig trott dem, säger Menning.

Fortfarande OS-chans

Svensken var 54 hundradelar bakom engelsmannen Liam Heath som vann på 34,86.

Mennings tider i kval och semifinal på 200, 34,36 och 34,50 hade i finalen räckt till en guldmedalj. Men det finns fortfarande chans till en OS-plats om andra resultat i tävlingen faller rätt ut.

Efter gårdagens finalmiss på K1 200 tog Linnea Stensils en liten revansch i dag när hon vann B-finalen. I eftermiddag kör hon semifinal på distansen K1 500.

SVT Sport träffade Petter Menning inför VM där han berättade om hur han trodde att karriären var i fara. Se reportaget här.