Den 25 mars 1988, på VM i Budapest, gjorde kanadensaren Kurt Browning den första godkända kvadrupeln i konståkning. 28 år senare har landsmannen Patrick Chan chansen att tangera Brownings kanadensiska rekord på fyra VM-guld.
Vad som står i hans väg? Kvadruplarna.
Spänningen mellan artisteri och atleticism är en ständig strid i konståkningen. Den rebelliska och kraftfulla fransyskan Surya Bonaly utmanade sportens etablissemang på 90-talet när hon gjorde bakåtvolter, något som nu är förbjudet. Hon var också den första kvinnan att försöka sig på en kvadrupel toe loop på tävling, utan att någonsin lyckas. På damsidan har utvecklingen fortfarande inte nått mycket längre, men för herrarna har kvadrupler blivit nödvändiga för att vinna.
Förlorade OS-guldet
Det är ett problem för Chan, som för bara några år sedan dominerade konståkningen. Den nu 25-årige kanadensaren vann VM 2011, 2012 och 2013.
Som trefaldig världsmästare kunde han också ha tagit Kanadas första OS-guld i Sotji året efter, men misstagen blev för många. Han fick ett silver, men ansiktet skrumpnade ihop i tårar när resultatet stod klart. Rivalen Yuzuru Hanyu vann med sina världsrekordpoäng.
– I love you guys. I’m sorry, sade Chan in i tv-kameran när han såg sina domarpoäng.
– Jag hade den där guldmedaljen framför mig och jag tog den bara inte. Och det är tufft, det är tufft, sade han när han intervjuades efteråt.
Sedan slutade han tävla. Efter OS-besvikelsen tog Chan en paus på ett och ett halvt år innan han kom tillbaka.
I Skate Canada i höstas vann han över Hanyu. Men under tiden han var borta har mycket hunnit hända. Hanyu packar sina program fulla av kvadruplar, och många följer efter. Japanen gör två i sitt korta program och tre i sitt långa, och har talat om att lägga in en till. Den spanske världsmästaren Javier Fernández staplar också upp kvadruplar.
”Skadar kvaliteten”
– Det håller på att bli lite löjligt. Det är som en slam dunk-tävling, det är vad det håller på att bli, sade Chan till Canadian Press efter en tävling i vintras, och fortsatte:
– Jag ska vara helt ärlig, jag tror att med min erfarenhet och trovärdighet i den här sporten, så kan jag säga att redan när herrarna gör tre kvadruplar så skadar det kvaliteten på skridskoåkningen.
Allra störst blev kontroverserna kring kvadruplarna i OS i Vancouver 2010. Amerikanen Evan Lysacek vann utan att ha gjort en kvadrupel, trots att den ryske stjärnan Jevgenij Plusjenko hade gjort ett framtidsinriktat program med kvadruplar, och trodde att han skulle vinna på det. Det gjorde han inte, och diskussionen efteråt fick konståkningsförbundet att ändra reglerna och ge högre poäng till kvadruplarna.
Chans invändning är att många kvadruplar kräver så mycket uppladdning av åkarna att det inte blir tid över för mer komplexa och artistiska steg.
– Det som händer är att man bara ser folk pysa runt på isen och lägga upp för en kvadrupel. Fyra gånger – det är redan två och en halv minut av det långa programmet som går åt, säger han.
VM blir avgörande
Chan verkar ändå trivas hyfsat med konståkningslivet, trots att han har gått från dominant till , som han själv säger, underdog. Han säger att VM i Boston blir avgörande för framtiden. Antingen lägger han av, eller så satsar han mot OS 2018 och ett nytt försök att ta det där OS-guldet.
– Om jag bestämmer mig för att fortsätta att tävla, då satsar jag på de kommande två åren. Jag kommer inte att sluta efter nästa år, för det skulle vara så synd, sade han på en presskonferens förra veckan.
– Om jag bestämmer mig för att inte tävla nästa säsong, och sedan komma tillbaka till OS-säsongen, det skulle vara helt knäppt rent strategiskt. Så det här kommer att bli den avgörande faktorn den här säsongen, om jag fortsätter eller inte.
Program, konståknings-VM i Boston
Onsdag 30 mars
16.45–21.20 Isdans, korta dansen
23.00–23.45 Öppningsceremoni
23.45–00.15 Sammandrag isdans, korta dansen
00.15–05.00 Herrar, kortprogram
Torsdag 31 mars
18.10–00.00 Damer, kortprogram
01.30–05.10 Isdans, fria dansen
Fredag 1 april
19.15–22.55 Paråkning, kortprogram
00.45–05.15 Herrar, friåkning
Lördag 2 april
18.50–22.00 Paråkning, friåkning
01.00–05.15 Damer, friåkning
Söndag 3 april
20.00-22.45 Galauppvisning
Mästerskapet sänds direkt på TV4:s kanaler.