Drömstart av Algotsson i OS-kvalet Foto: Bildbyrån

Drömstart för Algotsson i OS-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Konståkerskan Matilda Algotsson har tagit ett stort steg mot en OS-biljett.

Hon ligger tvåa efter kortprogrammet vid kvaltävlingar i Oberstdorf efter att ha noterat personligt rekord med 56,91 poäng.

– Jag försökte att inte göra för stor sak av det, säger en nöjd 19-åring.

I ledningen finns jämnåriga australiensiskan Cailani Crane på 58,02 med tyskan Nathalie Weinzierl jagandes bakom på tredje plats.

Algotsson, som fick biljetten till OS-kvalet på Joshi Helgessons bekostnad, visade verkligen att hon förtjänar chansen. Svenskan, som har varit 13:e på två raka EM, har nu goda möjligheter att säkra en OS-plats till Pyeongchang. Det gäller att vara topp sex av totalt 34 startande, tidigare kvalificerade borträknade, efter det fria programmet.

– Jag försökte bara göra så gott jag kan. Det är spännande att tävla om en olympisk plats, säger hon till arrangörens hemsida.

Majorov fixade OS-plats

Alexander Majorov ordnade svenskt deltagande i herrarnas konståkningstävling i OS i Pyeongchang – förutsatt att Sveriges olympiska kommitté SOK anser att han, eller någon annan, är konkurrenskraftig nog att åka till Sydkorea.

I kvalet noterade Majorov det sjätte bästa resultatet i friåkningen, men totalt behöll han tredjeplatsen från det korta programmet och kunde med god marginal knipa en av de sex biljetter som delades ut.

– Att få ta en plats för Sverige till OS känns så sjukt bra. Målet är så klart att också få representera Sverige på plats i Pyeongchang, säger Majorov i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.