Foto: Bildbyrån

Expertens guide till konståknings-VM

Uppdaterad
Publicerad

Konståknings-VM återvänder till Japan med start på onsdag den 20 mars.

SVT:s konståkningsexpert Lotta Falkenbäck har koll på medaljkandidaterna och Sveriges representanter och framtidslöften.

Konståkning i Japan är stort. När världsmästerskapet nu återkommer till Saitama kommer det vara fullsatt med hänförd och ljudlig publik. Alla åkare älskar att tävla i Japan.

Det kan mycket väl bli japanskt överst på pallen genom Yzuru Hanyu som vann sitt första VM-guld just här i Saitama 2014. Även årets damguld kan mycket väl gå till Japan och då tror jag på Rika Kihira.

Det är två regerande världsmästare på plats, Nathan Chen från USA i herrklassen och det suveräna isdansparet från Frankrike, Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron.

Däremot kommer vi inte att få se publikfavoriten från Spanien, Javier Fernandez, som avslutade sin tävlingskarriär med EM-guld så sent som i januari. Även de suveräna paråkarna från Tyskland, Aliona Savchenko/Bruno Massot har avslutat karriärerna.

Sverige representeras av rutinerade Alexander Majorov från Luleå som gör sitt åttonde VM och Anita Östlund från Landvetter som debuterade förra året.

Vi kommer att få se många och flera olika kvadrupelhopp i herrklassen, nu är det inte bara salchow och toeloop utan även ögel, flip och lutz som görs med fyra varv i luften. En helt otrolig utveckling men som tyvärr också fört med sig skador och många av de allra bästa har stora problem.

HERRAR

På herrsidan så är Japan starkt och de kommer ha ett otroligt stöd från hemmapubliken.

Yuzuru Hanyu, Japan – Försvarade sitt OS-guld från Sotji i Pyeongchang i fjol. Har varit borta med fotskada sedan november, men är han tillbaka i den form han hade i höstas blir han svårslagen.

Shoma Uno, Japan – OS- och VM-silver 2018, japansk mästare. Vann Four continents i februari och har en uppåtgående kurva. Han har ett ljuvligt friåkningsprogram till Beethovens Månskenssonaten.

Nathan Chen, USA – regerande världsmästare, vann även Grand Prix-finalen i december.

De är alla oerhört tekniskt starka med upp till fyra kvadrupelhopp i friprogrammet. Här kan programkomponenterna vara avgörande och då står det mellan de två från Japan.

Ett nytt intressant namn är Junhwan Cha från Korea som i år har gjort riktigt bra resultat, från blygsamma resultat i juniortävlingar till kanonresultat på seniortävlingar. En komplett åkare som har allt, lite mer rutin på stora tävlingar så blir han att räkna med.

Vincent Zhou från USA kan slå sig in på topp sex. Ryssarna har varit mycket upp och ner i resultatlistorna denna säsong och av de tre som är här tror jag Alexander Samarin har bäst chanser.

Alexander Majorov gör sitt åttonde och sista VM. Det blev en fin tolfteplats förra året och på EM i januari blev han åtta. Han är omåttligt populär och jag hoppas han får avsluta med två fina program.

DAMER

Här blir det Japan och Ryssland som gör upp om medaljerna. Japanskan Rika Kihira är min favorit, blott 16 år och fulländad konståkare och en av få som gör trippel axel. Hon har ingen större meritlista förrän denna säsong i seniorsammanhang. Hon var helt enkelt för ung för att få delta förra året. Hon vann Grand Prix-finalen i december före ryska regerande världsmästarinnan Alina Zagitova. Hemmaplan kan både hjälpa och stjälpa så den mentala biten kommer att bli avgörande.

Rysk konståkning är oerhört stark, framför allt på damsidan. Ett ryskt mästerskap är tuffare än VM! Tittar vi på årets ryska mästerskap så är de tre medaljörerna för unga för att delta på VM.

Det har varit många turer inom ryska förbundet vilka som ska få de tre platserna till VM. Evgenia Medvedeva stod som reserv länge men efter en omröstning i förbundet blev hon uttagen tillsammans med Alina Zagitova och Sofia Samodurova som från ingenstans tog hem EM-guldet.

USA:s Bradie Tennell och Elizabet Tursynbaeva från Kazakstan är också några vi ska hålla öga på. Noteras kan att 2019 års amerikanska mästarinna, Alysa Liu, är blott 13 år och för ung för att få delta på såväl VM som JVM.

Sveriges Anita Östlund har varit skadad och tävlat sparsamt under hösten. Det blev en artondeplats på EM i januari för Anita. Nu hoppas jag att hon tagit ytterligare ett steg framåt så vi får se hennes fina trippelhopp, något som blir avgörande för att ta sig till finalen.

PARÅKNING

Det franska paret Vanessa James/Morgan Cipres har i år vunnit alla tävlingar de har ställt upp i och nu senast EM i januari. Det är ett rutinerat par som åker sitt åttonde VM och jag tycker att det är att se vilken utveckling paret har efter så många år. Deras friåkningsprogram är fantastiskt och nytänkande med superb koreografi. De fick sin första VM-medalj ifjol, ett brons. Nu går de för guld.

Största konkurrensen kommer från Ryssland och Kina. Ryska paret Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov, silvermedaljörer i fjol på VM och senast ett silver på EM, är en guldkandidat. Kinas medaljhopp och världsmästare 2017 Wenjing Sui/Cong Han är också ett starkt kort.

Både Ryssland och Kina har starka traditioner när det gäller just paråkning så även de andra paren är av mycket hög klass. Ett par som vi också kan kika lite extra på är kanadensarna Kirsten Moore-Towers/Michael Marinaro som efter jul gjort fina resultat och har en uppåtgående formkurva.

ISDANS

De regerande världsmästarna från Frankrike, Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron, är favoriter. De vann EM överlägset. De övriga medaljerna kommer Ryssland, USA, Kanada och Italien att slåss om. Vi har det ryska paret Alexandra Stepanova/Ivan Bukin. Madison Hubbell/Zachary Donhue, USA var silvermedaljörer i fjol. Kaitlyn Weaver/Andrew Poje Kanada. Och så ett härligt par från Italien, Charlene Guignard/Marco Fabbri som fick sin efterlängtade första EM-medalj i januari.

SVT kommer inte att sända från isdansen.

NYA REGLER

Friåkningen för herrar och par kortas med 30 sekunder och blir likvärdigt med damernas/isdansens 4 minuter. Det gör också att ett element tas bort. Basvärdet för vissa hopp sänks och domarnas bedömning på de tekniska elementen är nu i elva steg från -5 – +5. Detta gör att man från Internationella Konståkningsförbundets sida har nollställt alla rekord så alla personbästa och världsbästa noteringar nu är historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.