Snart dags för omtvistat konståknings-VM

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till ett konståknings-VM har knappast varit spikrak. Under brinnande pandemi ska världens 192 bästa konståkare samlas en vecka i centrala Stockholm. Det hela arrangeras av ett förbund som det har blåst hårda stormvindar kring i över ett år.

– Det har varit många utmaningar. Men det är fantastiskt kul att det blir av ändå, det är magiskt, säger Ulrika Molin, projektledare för VM till SVT Sport.

På sociala medier har dessutom kritik mot arrangemanget spirat långt innan det dragit igång. En namninsamling för att tvinga ISU och arrangören att förlänga karantänstiden har i skrivande stund strax över 3000 underskrifter.

– Hälsan och säkerheten har varit högsta prioritet. Vi har tillsammans med ISU och myndigheterna tagit fram en plan, säger Ulrika Molin.

Kritiken har fått spridning på sociala medier och drivs på av främst amerikanska och japanska konton.

– Vi följer svenska riktlinjer och här har vi inte krav på någon karantän. Hade det varit 14 dagars karantän så är det frågan om det hade kunnat genomföras ett VM över huvud taget.

Länge oklart vem som skulle betala

Det är bara ett av många små hål i vägen fram till mästerskapet.

Eftersom ingen publik tillåts på evenemang i Sverige finns ett stort hål att fylla i finansieringen av mästerskapet.

Men i höstas ska ISU enligt det svenska konståkningsförbundet garanterat att stå för kostnaderna. Det styrker även mästerskapets projektledare.

– Det senaste beskedet är att vi har en ekonomisk garanti från ISU. Det fick vi redan i höstas. Svenska konståkningsförbundet kommer inte att ta någon ekonomisk skada över huvud taget, säger Ulrika Molin.

Turbulens i förbundet

De senaste 18 månaderna har varit turbulenta för konståkningsförbundet men det lugnade ner sig när dåvarande ordförande Katarina Henriksson röstades bort från sin stol i september. I samband med det hoppade hon också av styrelsen i eventbolaget Skatesweden som ligger bakom arrangemanget.

– VM-organisationen är en egen organisation som är separerad från kansliet och förbundet så vi har varit ganska så förskonade från det. Jag vet att det har varit jobbigt för förbundet men vi har kunnat jobba på bra, säger Ulrika Molin som också är VD för Skatesweden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.