• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Stockholms konståkningsförbunds ordförande, Peter Nordahl, kräver styrelsens avgång, där Katarina Henriksson är ordförande. Foto: Bildbyrån

Kräver styrelsens avgång: ”Måste slå sönder tystnadskulturen”

Uppdaterad
Publicerad

En extern utredning visar att det finns stora missförhållanden inom konståkningen.
Nu kräver Sveriges största distrikt, Stockholms konståkningsförbund, styrelsens avgång.
– Jag hoppas nu att valberedningen tar sig samman och inser att vi behöver ett nytt styre, säger ordförande, Peter Nordahl till SVT Sport.

Den externa utredningen visar på ett utbrett missförhållande inom svensk konståkning, framför allt på grund av en utbredd tystnadskultur och auktoritärt ledarskap.

Stockholms konståkningsförbund, med 35 av landets 140 föreningar, kräver nu styrelsens avgång inför det stundande årsmötet.

– Styrelsen har suttit väldigt länge där man skapat en tysnadskultur som blivit till en negativ spiral. Jag hoppas nu att valberedningen tar sig samman och inser att vi behöver ett nytt styre.

Peter Nordahl tror även att en extern utredning har lagt grunden till att många av de problem som funnits inom konståkningen nu kan lyftas upp till ytan.

– Jag tror att den tystnadskulturen som vi har inom svensk konståkning är så ingrodd och har funnits så länge, det är den man måste slå sönder. Det som är bra med den här utredningen är att den har varit anonym, och jag tror därför att många för första gången vågat kliva fram och berätta sin historia.

Har ni framfört någon kritik till förbundet tidigare?

– Vi har framfört kritik och försökt att föra en dialog under flera års tid, utan att få speciellt mycket gehör. Den senaste tiden har vi inte fått svar alls från förbundet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förbundet om missförhållandena: ”Ingen åkare ska vara utsatt för något sådant” Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer