Foto: TT Nyhetsbyrån

Frustrerad Majorov åtta i EM-avskedet

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Majorov fick inget perfekt avslut på sin EM-karriär. I avskedsföreställningen blandade han och gav med bland annat en jättefin öppnande kvadrupel toeloop och ett fall. Ändå slutade han åtta – hans tredje bästa EM-placering.

Javier Fernandez tog sitt sjunde raka EM-guld i karriärens sista tävling. Ett perfekt avslut.

Majorov har varit sexa på EM som bäst och var sjua i fjol. Med sina 145,5 poäng för fria programmet, 225,38 totalt, slutade han på en fin åttondeplats.

Svensk konståknings självklara etta sedan nästan tio år gjorde sin åttonde EM-start – och inledde den strålande när han satte sin kvadrupel toeloop. Kort därefter ramlade han dock när han skulle landa sin trippel axel, ett hopp han hade problem med även i kortprogrammet.

Utöver det hade han flera missar, bland annat en hand i isen, blandat med flera starka hopp, en snygg stegsekvens och fina piruetter och han var märkbart frustrerad när musiken tonade ut.

”Slant i sista sekund”

– Allt var fullroterat, den skulle ha suttit, men jag slant i sista sekund, säger Majorov till SVT Sports utsända på plats i Minsk, Vitryssland.

– Den skulle ha varit tio poäng bättre. Jag skulle ha slagit mitt personligt rekord om jag satt åtminstone första axeln.

Efter åket såg Majorov att vara på väg att missa sitt topp-10 mål. Men i takt med att på pappret starkare åkare darrade klättrade Majorov i resultatlistan. Två stora namn som misslyckades var ryske Maxin Kovtun och israelen Daniel Samohin.

Åttondeplatsen innebär att Sverige även nästa år får skicka två manliga konståkare till EM.

– Jag är stolt om jag blir topp tio, sa Majorov innan placeringar var klar.

Storartat farväl

Publikfavoriten Javier Fernandez, Spanien, tog farväl av konståkningsscenen – och som han gjorde det! Fernandez, som inte tävlat alls denna säsong, gjorde sin 13:e EM-start och tog sitt sjunde raka EM-guld. Ett perfekt avslut för en av konståkningens verkliga veteraner.

Alexander Samarin, Ryssland, knep silvret och Matteo Rizzo, Italien, brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.