Foto: TT Nyhetsbyrån

Personligt rekord och sjundeplats av pressad Alexander Majorov

Uppdaterad
Publicerad
Han var satt under hård press av SOK för att få en biljett till OS i Pyeongchang. I EM-finalen svarade Alexander Majorov med personligt rekord – men det återstår att se om sjundeplatsen räcker för att Luleåbon ska få åka till Sydkorea.
– Jag hade en bra känsla i dag, säger han till SVT Sport.

Hans 154,58 poäng för fria programmet var personligt rekord med över fyra poäng. Därmed slutade han på 225,86, vilket räckte till en sjundeplats – svenskens näst bästa placering i ett EM. Den fina placeringen innebär att Sverige får två platser vid nästa års Europamästerskap.

En revanschlysten Majorov hade problem med att landa ett par hopp, bland annat sin inledande kvadrupel, men kom alla varven runt och stod på benen.

– Största misstaget var kvadrupeln, det var en step-out på den, säger Majorov till SVT Sport och berättar att han tror att musiken spelades upp i fel hastighet.

– Jag tror att den spelades lite snabbare, man fick åka ifatt den. Jag pressade på i stället för att skippa något steg.

”Spelade ut för fullt”

Den rysslandsfödde konståkaren fick publiken i Moskva att klappa takten under den koreografiska sekvensen. På andra sidan sargen stod mamma Irina, tillika tränare, och studsade upp och ned när sonen var klar.

– Gud vad kul, och det var så väl avvägt, han verkligen fokuserad och spelade ut för fullt i slutet, säger SVT:s expert Lotta Falkenbäck.

Majorovs bästa EM-placering är en sjätteplats 2013. I år blev det en sjundeplats, något som verkade långt borta efter kortprogrammet då svensken bara var tolva – en stor missräkning.
– Det är otroligt bra för det här mästerskapet för det är tufft, i år är det otroligt tufft, säger Majorov som sin slutliga placering.

Ovisst om OS

SOK har dock sagt att man kräver ett resultat i nivå med en åttondeplats på senaste årens världsmästerskap. Majorovs 225,86 räcker i så fall inte till. Beskedet väntas i helgen eller senast på måndag.

– Vi får se hur det blir med OS, säger 26-åringen som slutade på en smått sensationell 14:e-plats på OS i Sotji.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer