Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solna Konståkning fick krav på sig att införa ett ”åkarombud” för att säkerställa en trygg miljö – men när Uppdrag granskning åkte till ishallen fanns ingen sådan person där. Foto: SVT

Solna konståkning skulle ha åkarombud på isen – tränarna vägrade

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2022 ställdes ett krav på Solna Konståkning: ett åkarombud, en extra vuxen, måste finnas med under träningspassen på isen.

I Uppdrag granskning avslöjas att två av klubbens tränare har vägrat följa kravet.

– Vi har ingen möjlighet att ha ett åkarombud på plats varje enskild träning, säger ordförande Hanna Karlsson.

Solna konståkning har i omgångar anklagats för ett osunt ledarskap och skadliga träningsmetoder. Åkare har i media larmat om vikthets, kränkningar och utskällningar.

För ett år sedan ställde Svenska konståkningsförbundet flera krav på klubben för att komma åt problemen. En viktig punkt på åtgärdslistan: att en extra vuxen, ett åkarombud, måste finnas med under träningspassen. Uppdraget var att “se till barnens bästa och inte ha koppling till eller liera sig med tränarna”.

Om Solna Konståkning inte uppfyllde kravet skulle konståkningsförbundet kunna överväga att dra in elitlicensen.

Men när Uppdrag granskning besöker ishallen finns inget åkarombud på isen. Där finns enbart huvudtränaren i Solna konståkning och landslagsåkare.

Solna Konståkning: “Det fungerar jättebra” 

Det visar sig att huvudtränaren tillsammans med en kollega har lyckats stoppa åkarombudet på sina träningar. Trots att kravet gällde åkare på elit- och avancerad nivå. Tränaren har hotat med att avsäga sig uppdragen som tränare annars, enligt klubbstyrelsens protokoll.

– Vi har haft en process när vi har jobbat med åkarombud och alla andra åtgärdsförslag där vi har diskuterat med åkare, föräldrar, tränare och förbund. Och då har vi kommit fram till det sättet som vi jobbar på nu. Vi har inte fått några indikationer på att det inte fungerar. Det fungerar jättebra, säger Hanna Karlsson, ordförande i Solna Konståkning.

Enligt konståkningsförbundets ordförande Helena Rosén Andersson har man inte släppt på kravet. Men precis som Hanna Karlsson menar hon att det inte går att ha åkarombud på alla träningar.

”Trygga idrottsmiljöer är av högsta prioritet. Kravet på ett åkarombud på isen är inte släppt. Tvärtom är det fortfarande en viktig åtgärd, både på och utanför isen, allt enligt det åtgärdsplan som har upprättats. Men som vi tidigare kommenterat har vi som förbund i dag inget krav på någon förening att ha ett åkarombud på isen under verksamhetens alla timmar”, skriver hon i ett mejl.

Se hela Uppdrag granskning ”Aldrig mer elit” på SVT Play.

Hit kan du vända dig

Om du mår dåligt inom idrotten, finns flera sätt att berätta det för någon:

Prata med en förälder, ledare, tränare eller annan vuxen du litar på. 

Går du i skolan kan du vända dig till skolans elevhälsa. Där finns till exempel sjuksköterska och kurator.

Du kan även vända dig direkt till vården, via vårdcentralen eller 1177.se

Andra tips på ställen att vända sig till:

BRIS, Barnens rätt i samhället – för alla under 18 år

Röda Korset, Jourhavande kompis – stödlinje för ungdomar under 25 år

Tjejzonen – stödorganisation för tjejer mellan mellan 10-25 år

umo.se – en samlingssida för flera organisationer för ungdomar mellan 13-25 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.