Foto: Bildbyrån

SVT:s expert kritisk till uttagningen

Uppdaterad
Publicerad

Anita Östlund är den svenska som är uttagen till konståknings-EM – något som SVT:s expert Lotta Falkenbäck är kritiskt till. Hon tycker att SM-vinnaren Matilda Algotsson borde ha varit uttagen istället.

– Den som är bäst nu ska åka ett europamästerskap, säger hon till SVT Sport.

När konståkningstruppen till EM, som går i januari, presenterades på måndagsmorgonen stod det klart att det blir Anita Östlund som får chansen. Det trots att hon på grund av en mindre skada missade helgens SM.

SVT:s expert Lotta Falkenbäck tycker däremot att Matilda Algotsson, som vann SM i helgen, skulle ha fått platsen istället.

– Anita är ju skadad. Jag vet inte hur pass allvarlig den är, men Anita har haft en tuff höst. Det har visserligen Matilda också haft, med en flytt till Schweiz, säger hon.

– Men Matilda har hela tiden tagit steget upp, gjorde ett jättebra SM och man ser att hon är harmonisk. Jag tycker man ser en helt annan Matilda på isen, även tekniskt har hon gjort stora framsteg.

Hoppas Algotsson får chansen

Lotta Falkenbäck säger att hon var väldigt positivt överraskad av det hon såg under SM. Nu hoppas hon att Matilda Algotsson trots allt ska få chansen till EM.

– Med tanke på det resultatet som Matilda gjorde på SM så hoppas jag att hon får chansen, beroende lite på Anita. Det är inte så många veckor kvar till EM. Jag vet att Anita ska iväg till en internationell tävling, säger Falkenbäck.

– Även om Anita på pappret än så länge har bäst meriter tycker jag att den som är bäst nu ska åka ett Europamästerskap. Det såg vi nu att det är Matilda, för Anita var inte på SM eftersom hon är skadad.

Enligt Lotta Falkenbäck kan Sverige byta åkare fram till att lottningen sker.

– Men man avvaktar väl och ser hur Anitas skada utvecklar sig och hur snabbt hon kan komma tillbaka. Jag tror inte att man som tränare skickar iväg sin adept om hon inte är fit for fight.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.