Josefin Taljegård. Foto: Bildbyrån

Taljegård klar för hemma-VM i Globen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Josefin Taljegård som får göra Nikolaj Majorov sällskap.

Båda två kommer att representera Sverige i hemma-VM i konståkning om en knapp månad.

– Josefin har visat på fin form under hela säsongen. Hon har konsekvent tävlat på sin högsta kapacitet och gjort bra resultat internationellt, säger Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet i ett pressmeddelande.

2014 lade Josefine Taljegård skridskorna på hyllan efter en skada, för att sedan göra comeback tre år senare.

Nu blir 25-åringen mästerskapsdebutant. Hon tog platsen till tävlingen i Globen i Stockholm i kamp med Matilda Algotsson, och Anita Östlund, som även de klarade kvalpoängen.

Östlund har tidigare representerat Sverige i konståknings-VM. Och så sent som i går stod Östlund på pallen i Sofia Trophy. 

Trots det byts hon nu ut mot Taljegård.

– Josefine Taljegård har en unik energi och karisma. Nuvarande säsong har varit hennes starkaste, med flera personbästa, säger Burwall.

”Visat på fin form hela säsongen”

Taljegård, som åker för Västra Frölunda, var bäst av svenskorna i den internationella tävlingen i Tallinn förra helgen då hon kom trea och satte personligt rekord i både kortprogrammet och det långa programmet.

– Med en tydlig målsättning och hårt arbete har Josefin har visat på fin form under hela säsongen. Hon har konsekvent tävlat på sin högsta kapacitet och gjort bra resultat internationellt. Det blir kul att se hur långt det räcker, säger sportchefen.

Det blir däremot ingen mästerskapsdebut på seniornivå för det 20-åriga tvillingparet Greta och John Crafoord. Paråkningsparet lyckades inte få tillräckligt hög kvalpoäng i det korta programmet för att få åka i Globen.

Sedan tidigare är det klart att Nikolaj Majorov har fått en VM-plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.