Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, förklarar varför idrotten är så viktig för Rysslands president Vladimir Putin. Foto: SVT

Därför betyder idrotten så mycket för Vladimir Putin

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten spelar en central roll för det ryska stormaktsbygget. Det säger Rysslandsexpert Jakob Hedenskog, som också pekar på en stark personlig koppling för president Vladimir Putin.

–  Få presidenter i världen har ett sådant idrottsförflutet som Putin.

Vinter-OS i Sotji 2014 och fotbolls-VM 2018 är två exempel på stora mästerskap som arrangerats på rysk mark under Putins tid vid makten.

Och även på ett personligt plan har Vladimir Putin en stark koppling till idrotten. Fram till 26 februari 2022 – två dagar efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina – var han hedersordförande och ambassadör i det internationella Judoförbundet. Med anledning av invasionen fråntogs hans titel och även hans svarta bälte i Taekwondo.

– Idrotten är framförallt kopplat till Rysslands stormaktsbygge, som är det som Putin drivs mest av, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet.

Se Jakob Hedenskog utveckla sitt resonemang i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.