Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parastjärnan Dmytro Suiarko: ”Om man lever i morgon är det bra”. Foto: Bildbyrån/Privat

Ukrainska stjärnan sålde sin medalj för att kunna hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Parastjärnan Dmytro Suiarko tog fyra medaljer under Paralympics i Peking samtidigt som Ryssland invaderade Ukraina. För att hjälpa sina landsmän sålde Dmytro en av sina medaljer.

– Jag fick 5 000 dollar, det är inte så mycket pengar men det är alltid något, säger Dmytro Suiarko. 

26 årige skidskytten och längdåkaren Dmytro Suiarko bor i Tjernihiv, 15 mil norr om Kiev. Samtidigt som Dmytro tävlade i Paralympics i Peking träffades hans hyreshus i Ukraina av en missil, men hans egen lägenhet klarade sig utan skador. Väl hemma igen ville han hjälpa till så mycket det bara gick.

– Eftersom jag har en synnedsättning så kan jag inte gå med i militären, om jag kunnat hade jag gjort det, säger Dmytro Suiarko.

Idrott och politik

Sålde Paralympics-medaljerna

För att försöka hjälpa människorna i Tjernihiv och byarna runt omkring på något sätt så köpte Dmytro och hans kompis en minibuss i somras och körde ut mat, medicin och annan utrustning. För att få råd med allt sålde Dmytro en av sina paralympiska medaljer.

– Jag fick 5 000 dollar, det är inte så mycket pengar men det är alltid något, säger Dmytro Suiarko.

I januari tävlade Dmytro Suiarko på para-VM i skidskytte i Östersund, där det blev en fjärdeplats som bäst.

– Många idrottare vill vinna medaljer. De vill vinna guld. Jag bara tränar, springer och jobbar. Men det går inte att koncentrera sig till hundra procent, säger Suiarko och rycker på axlarna åt sin fjärdeplats.

– I Ukraina blickar man inte mot framtiden. Man är här idag, man lever i dag. Om man lever i morgon är det bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet